Afrika

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket

►Taal
►Schrijven

►Rekenen
►Schrijven
►Hoeken en rollenspel
►Kralenplank
►knutselwerkjes
►Puzzels
►Bewegingsonderwijs
►Excursie
►Kleurplaten
►Pinterest

De komende tijd verschijnt hier veel materiaal bij het thema ‘Afrika’

 

Interactieve praatplaat, thema Afrika

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over Afrika. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Fullscreen

 

Spellenpakket, thema ‘Afrika’

Vijf prachtige educatieve spellen, met spelvariaties, voor jongste en oudste kleuters bij het thema ‘Afrika’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. kleuren, reeksen, rijmen, letterherkenning, woordbeeld en tellen. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.  Bevat veel differentiatiemogelijkheden.

Voorkant spellenpakket Afrika, kleuteridee.nl     spellen, spellenpakket Afrika, kleuteridee.nl

Bij het eerste spel gaat het om tellen en hutten bouwen. Als je op het goede vakje komt, mag je een kaartje met een deel van de hut pakken. Wie kan aan het eind van het spel zoveel mogelijk hutten bouwen met de verkregen kaartjes?
Bij het tweede spel laten we de nek van de giraf groeien. Niet bij iedereen gaat het even snel. De kinderen oefenen de kleuren en praten over de begrippen, langer, korter, langste, kortste, even lang. Maar pas op!…Als je pech hebt, moet je nek weer helemaal naar beneden.
Bij het volgende spel is een memory. Zoek bij alle safaridieren een kaart met een woord dat rijmt op het dier. Het spel kan ook coöperatief met de hele groep gespeeld worden.
Bij spel vier is worden er reeksen gemaakt met Afrikaanse mensen. Er is volop gelegenheid voor differentiatie. Zo kun je reeksen maken van twee, drie of meer verschillende mensen. Ook hier is een coöperatieve vorm toegevoegd.
Het Afrikaanse letterspel geeft spelenderwijs de mogelijkheid aan de kinderen om de letters te herkennen en op te zoeken. Dit kan zelfs zonder dat ze de letters kennen. Maar ook in dit spel is veel differentiatie mogelijk.

Weer een prachtig, leerzaam spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in de rekenhoek, leeshoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspel op een feestje met thema ‘Afrika’.

 

Themahoek met Afrikaanse hut

Maak in de huishoek een Afrikaanse hut. Dit kun je doen m.b.v. een oude parasol, golfkarton en wat riet. Maak aan de raamkant van het lokaal een raampje in de hut, zodat de kinderen licht hebben als ze erin spelen. Een aantal sjouwkisten kunnen in de hut dienen als kastje. Met wat houtblokken en een groet pan kun je een kookplaats maken. Zorg voor doeken als kleding, een Afrikaanse pruik en een bruine pop. Een aantal manden met fruit kunnen de kinderen proberen op hun hoofd te dragen. Ook kun je een trom en wat safariknuffels toevoegen aan de hoek.

Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika.     Afrikaanse hut,kleuteridee 2, thema Afrika.

Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.      Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 6.     Afrikaanse vrouw rollenspel,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 1.

Afrikaanse vrouw rollenspel,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme.      Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 5.     Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 4.

 

Woordkaarten voor kleuters, thema Afrika

Woordkaarten, thema Afrika, kleuteridee, free printable     Woordkaarten 2, thema Afrika, kleuteridee, free printable.

 

Schrijfpatronen voor kleuters, thema Afrika

schrijfpatronen Afrika, kleuteridee, Kindergarten writingpatterns, free printable.     schrijfpatronen 2 Afrika, kleuteridee, Kindergarten writingpatterns, free printable.

 

Rekenen met kleuters, grafiek safariknuffels

Het is erg leuk om in beeld te krijgen welke safariknuffels de kinderen thuis hebben. Dat kan heel goed met onderstaande tool. Je kunt hem niet alleen voor dieren gebruiken, maar nog voor veel meer objecten. Klik op de afbeelding om naar de grafiek te gaan.

Grafiek maken met kleuters op digibord of computer op kleuteridee.nl, Kindergarten safari math game for IBW or computer

 

Voorbeelden voor kralenplank, thema Afrika

Kralenplank, hut uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.  Kralenplank, vrouw uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.  Kralenplank, man uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.

 

Afrikanen knutselen, thema Afrika

Deze Afrikaanse poppen zijn gemaakt op A2-formaat. Je kunt het sjabloon uitprinten op 2 delen van dik A3-formaat. Knip de delen uit, plak ze met plakband aan elkaar en gebruik dit figuur om op bruin karton om te trekken. De kinderen knippen de poppen uit. De gezichten en haren worden met verf op de pop aangebracht.

Kinderen uit Afrika knutselen,kleuteridee , thema Afrika.

Ook voor de kleren worden er een aantal sjablonen van karton gemaakt. De kinderen zoeken zelf een stofje uit en leggen het door hen uitgekozen sjabloon op de achterkant van de stof en trekken deze om met een zwarte stift. Vervolgens knippen ze de kleding uit en plakken deze op de poppen.

Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 2.     Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika.

Voor de ketting van de bosjesman is gebruik gemaakt van klei voor de tand aan de ketting. Voor de speer is een bamboe stokje met klei gebruikt.
De sjablonen afdrukken op dik A3 formaat en desgewenst verder vergroten naar A2 formaat.

Meisje uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa girl, kindergarten and preschool 1.     Jongen uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa boy, kindergarten and preschool 2.     Meisje uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa girl, kindergarten and preschool 3.    Jongen uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa boy, kindergarten and preschool 4.

kleding voor kids uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft kids clothes, kindergarten and preschool 2    kleding voor kids uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft kids clothes, kindergarten and preschool 1.     Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 5.     Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 6.

 

Puzzels leeuw en olifant

4. Puzzel leeuw, kleuteridee, thema dierentuin, Preschool lion puzzle, free printable.     6. Puzzel olifant, kleuteridee, thema hdierentuin, Preschool elephant puzzle, free printable.

 

Kleurplaten thema Afrika

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 2     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 3

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 4     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 5     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 8

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 7     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 9

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 10     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 11     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 12

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 13     Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 14