Het huishouden

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket
►Taal
►Hoeken en rollenspel

►Rekenen
►Schrijven
►Digibord
►Apps
►Knutselwerkjes
►Gastles
►Pinterest

Interactieve praatplaat, thema ‘het huishouden’

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het oog. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Fullscreen

 

Interactieve liedlijst, thema ‘het huishouden’

Liedjes bij thema ‘het huishouden’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Fullscreen

 

Spellenpakket thema ‘Het huishouden’

Lekker soppen, heel veel strijken, ‘k hang de was op, kom je kijken?

Vijf uitnodigende, educatieve spellen voor kleuters bij thema ‘het huishouden’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, reeksen, auditieve klanken, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, visuele waarneming en geletterdheid. De spellen kunnen gebruikt worden tijdens de werkles of in de taal-en rekenhoek.

Spellenpakket thema 'het huishouden', kleuteridee     Spellenpakket, thema 'het huishouden', kleuteridee

Tijdens het eerste spel ‘Was ophangen’ gaan de kinderen gekleurde kleding in afgesproken reeksen leggen. De kledingdobbelsteen gaat hen hierbij helpen.
Bij het tweede wordt er heel wat afgesopt. De kinderen verzamelen de letters en als het spel klaar is, weet iedereen van welke letters je het woord sop kunt maken.
Bij het volgende spel moeten de spelers luisteren naar de woorden op hun afbeelding. Alle afbeeldingen hebben met koken te maken. Horen ze in het woord één, twee of drie lettergrepen? Een geweldig auditief spel bij beginnende geletterdheid.
Bij spel vier is het zaak om zoveel mogelijk te strijken. Welke wasmand heeft de hoogste stapel gestreken was? Heerlijke oefening voor de begrippen, meer, minder, evenveel, hoger en lager.
Bij schaduwmemory zoeken de kinderen de juiste schaduw bij de afbeeldingen van kinderen die huishoudelijk werk doen.
Weer een prachtig, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken en/of als activiteit tijdens de werkles of gewoon heerlijk  als een gezelschapsspel thuis.

 

Woordkaarten, thema ‘het huishouden’

Woordkaarten 1 thema 'het huishouden', kleuteridee, free printable     Woordkaarten 2 thema 'het huishouden', kleuteridee, free printable

Woordkaarten 3 thema 'het huishouden', kleuteridee, free printable

 

Hoeken en rollenspel, thema ‘het huishouden’

Bij dit thema is het erg leuk om in de watertafel een scheutje afwasmiddel te doen. Het sop zorgt voor fijn spel voor de zintuiglijke ontwikkeling.
De kinderen hebben ook veel plezier van sop blazen. Hiervoor heb je een washand nodig en een ouderwets stuk (baby)zeep.
Doop de washand in het water en smeer de buitenkant in met het stuk zeep. Pak de washand van boven wast alsof je een zak dicht maakt. Dompel hem nogmaals in het water en blijf hard blazen door de kleine opening van boven. Er zal nu een lange sliert sop uit de washand komen.

Watertafel met sop, sop maken, thema huishouden, kleuteridee     watertafel met sop, thema huishouden, kleuteridee

 

Ramen wassen

De ramen van alle deuren in onze gang hebben er nog nooit zo glimmend schoon uit gezien als bij dit thema ;). Nadat ik in de kring heb voorgedaan hoe je ramen zeemt, zijn de kinderen niet te houden. Je kunt ook een filmpje kijken die je vind op de interactieve praatplaat. Ieder kind doet een schortje voor en krijgt een klein emmertje met een laagje van 5 cm. met handwarm sop. In iedere emmer zit een sponsje en trekker en ieder krijgt een droog vezeldoekje. Ook de spiegels in de toilet krijgen iedere dag een beurt. Veel moeders zijn erg blij dat hun kinderen dit geleerd hebben.

Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2     Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee kl

Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 3     Ramen wassen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 4

 

Rekenen, thema ‘het huishouden’

rekenen met kleuters, thema het huishouden, kleuteridee     rekenen met kleuters, zoek de breedste, thema het huishouden, kleuteridee

 

Schrijfpatronen, thema ‘het huishouden’

schrijfpatroon het huishouden, writing pattern wash, kleuteridee     schrijfpatroon het huishouden 2, writing pattern wash, kleuteridee

 

Knutselwerkjes, thema ‘het huishouden’, sop blazen

Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee

Zet op de tafel een aantal stevige bakjes met een laag bellenblaas erin. Giet in ieder bakje een scheut kleur ecoline van een verschillende kleur.
De kinderen blazen met een rietje in het sop totdat er een berg sop op het bakje staat. Voorzichtig drukken ze de goede kant van het papier op dit sop. De afbeelding van de bellen staat nu op het papier. Zo blazen ze bellen op de alle bakjes met verschillende kleuren. Geef bij je instructie goed aan dat de kinderen alleen mogen blazen en niet mogen zuigen.

Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 4     Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 5

Als het sop-papier klaar is, moet het eerst opdrogen. De kinderen trekken op een huidskleurig papier hun hand om. Daarna tekenen ze hun nagels en knippen de hand uit. Knip kleine schoonmaaksponsjes in 4 gelijke stukken. Een stuk spons wordt aan de binnenkant van deze papieren hand geplakt. Daarna wordt de hand met spons op het sop-papier geplakt. Het lijkt nu alsof deze hand aan het soppen is.

Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 2     Sop maken met ecoline, thema huishouden, kleuteridee 3

 

Een afwasborstel van klei en pitriet

Afwasborstel knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 3     Afwasborstel knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2

De kinderen maken van een stukje klei een ronde bal die ze daarna enigszins plat drukken. Vervolgens knippen ze met een schaar stukje pitriet die ze in de klei duwen. Dit zijn de haren van de borstel. Een mengstokje voor verf is de steel. Deze wordt aan de zijkant in de klei gedrukt. Als alles is opgedroogd, kan de afwasborstel geverfd worden.

 

Emmer versieren

Emmers versieren met kleuters, thema huishouden, kleuteridee

Maak stroken papier die om een zuivelemmertje passen. De kinderen beplakken deze met (reeksen) plakkertjes. Daarna wordt de strook om de emmer geplakt.

 

Ramentrekker van papier

Ramentrekker knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee     Ramentrekker knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2

De kinderen vouwen een zwart papier netjes in het midden. Ook een kleiner grijs papier wordt dubbel gevouwen. Om een wc rol wordt een papier gelijmd. Aan één kant van de wc rol worden twee knipjes gegeven. In deze knipjes worden de papieren in elkaar geschoven en vastgeniet.

 

Plumeau knutselen

Plumeau knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee     Plumeau knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2

De kinderen beplakken een stuk elektriciteitsbuis met bruin of grijs papier. Dit is de steel. Van een pak crêpepapier knipt de leerkracht in opgerolde staat stukken van ongeveer 6 of 7 centimeter af. De kinderen knippen in dit platte opgevouwen pakketje aan de open kan knipjes. Vertel goed dat ze niet doorknippen omdat ze het papier dan niet meer kunnen gebruiken. Als er over de hele breedte knipjes zijn gegeven, rollen ze de strook papier uit. Onderaan het gemaakte handvat doen ze een beetje lijm. Hieraan wordt het uiteinde van de strook crêpepapier vastgeplakt. De kinderen draaien aan het stokje om de strook over de steel te krijgen en plakken aan het einde het andere uiteinde van de strook vast.
Als de plumeau klaar is, kunnen de kinderen droge, stoffige oppervlakken afstoffen met de plumeau.

 

Stofzuiger knutselen met eierdoos en muizentrap

Stofzuiger knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee     Stofzuiger knutselen met kleuters, thema huishouden, kleuteridee 2

Eerst wordt er een eierdoos geverfd. Van stroken papier wordt een muizentrappetje gevouwen. Dit is de slang van de stofzuiger. De voet van de stofzuiger is gemaakt van een stukje toiletrol.