Post & pakket

(advertentie)
kikkermat voor rekenhoek, kleuteridee

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket
►Taal
►Hoeken en rollenspel

►Rekenen
►Schrijven
►Digibord
►Apps
►Knutselwerkjes
►Excursie

De komende tijd verschijnen er veel materialen en ideeën op deze pagina.

 

Interactieve praatplaat ‘post & pakket’

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over het thema ‘post & pakket’. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Fullscreen

 

Interactieve liedlijst, thema ‘post & pakket’

Heel veel liedjes bij thema ‘post & pakket’, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.
Fullscreen

 

Liedje postbode

Speciaal voor ons thema schreef Tijl Damen een leuk kinderlied bij thema ‘Post & Pakket’. Een vrolijk liedje dat uitnodigt om mee te zingen. ‘Als j’ een brief wilt sturen, heb j’ een postzegel nodig’.

 

Spellenpakket ‘Post & Pakket’

Krant of kaart, brief of pakket, post bezorgen geeft veel pret!

Vijf geweldige, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Post & Pakket’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen en getalbegrip, ordenen, reeksen lezen, auditieve klanken, begrippen ‘naast, op, onder, ver, dichtbij, vol, leeg’ ,visuele waarneming en eenvoudige splitsproblemen. De spellen kunnen ook gebruikt worden tijdens de werkles aan tafel of in taal-en rekenhoek.

Spellenpakket 'Post & Pakket', kleuteridee      Alle spellen spellenpakket 'post en pakket', kleuteridee.

Dagelijks hebben de kinderen te maken met post en zien ze de postbode zijn werk doen. Erg leuk om met deze spellen aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind en hen zo spelenderwijs van alles te leren over dit thema. Het pakket bevat 5 fleurige spellen met bij ieder spel een aantal doelen.

Tijdens het eerste spel gaan de kinderen post bezorgen in een straat. Ze moeten goed op de huisnummers letten.
Bij het tweede spel gaan ze de pakketdienst helpen. Alle dozen moeten netjes in de rolcontainers en er mag geen plekje leeg blijven. Een leuke uitdaging!
Bij het volgende spel komt er bij iedereen post door de brievenbus. Maar ja, is het wel bruikbare post? Passen de letters wel op het kaartje van de speler?
Bij spel vier is een pakketreeks. Wie ziet het patroon in de dozen en zoekt het juiste kaartje erbij?
Post & Pakket matrix is een spel wat individueel gespeeld kan worden. Er kan bij dit spel ook gedifferentieerd worden net als bij het spel ‘Rolcontainers vullen’.

Weer een geweldig, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspelen op een feestje met thema ‘Post & Pakket’.

 

Woordkaarten thema ‘post & pakket’

woordkaarten 1, thema post & pakket, kleuteridee, free printable     woordkaarten 2, thema post & pakket, kleuteridee, free printable

 

 

 Hoeken en rollenspel, thema ‘Post & Pakket’

Thematafel ‘Post & Pakket’

Met playmobil en blokjes kun je een leuke thematafel maken. De Playmobil kun je op Marktplaats kopen en na het thema weer doorverkopen. De ondergrond met de straat en de achtergrond met de huizen kun je bestellen als je de blauwe knop hieronder aanklikt. Je vind daar ook alle info over de matten.

straatmat bestellen     huizenachtergrond bestellen

Thematafel 'Post & Pakket' 2, kleuteridee

Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee       Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 3

Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 4       Thematafel 'Post & Pakket', kleuteridee 5

 

Post Business Point / Postkantoor voor kleuters

Het is erg leuk om een Post Business Point in de klas te maken.

Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee     Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee

Zorg voor een loket, een kassa, postkleding, petten, posttas, weegschalen, brieven, kaarten, pakketjes, stempels, een steekkarretje,  posters van PostNL, postzegels en pakketzegels.
De postzegels en pakketzegels kun je hieronder downloaden. Ook het bord voor het Business Point kun je hieronder downloaden.

Postzegels en Pakketzegels voor kleuters

Pakketzegels printen voor rollenspel, kleuteridee, thema post en pakket.     Materialen PostNL voor rollenspel kleuters, kleuteridee.

 

Spelscript voor het Post Business Point / Postkantoor

Hieronder vind je een spelscript voor deze hoek. Het spelscript wordt onder deze download uitgewerkt.

Activiteiten postkantoor rollenspel, kleuteridee      Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 4

Bij nummer 1 gaan de kinderen wegen. We hebben een aantal dezelfde doosjes ingepakt als pakketje. In de doosjes zitten blokken. Elk doosje heeft een ander rond gewicht. We hebben doosjes die precies 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70 en 80 wegen. In een bakje liggen labels met die gewichten erop geschreven. Aan de labels zit een elastiek dat om de pakketjes past. De kinderen leren hoe ze met de weegschaal om moeten gaan en zorgen dat de weegschaal altijd op 0 staat als ze iets wegen. Daarna wegen ze een pakketje en hangen het bijbehorende label er aan.

Bij nummer 2 worden alle pakketjes in de juiste volgorde gezet.

Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee       Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee

Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee       Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee 9.

Bij nummer 3 wordt er op een kaart het adres van het kind geschreven. Zorg dat er van ieder kind een voorbeeldadres ligt. Daarna prikt het een zelfgekozen postzegel uit (die kun je hierboven downloaden). De postzegel wordt op de kaart geplakt en daarna kan het stempelen beginnen.

Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee    Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee     Postkantoor, rollenspel voor kleuters, kleuteridee

Bij nummer 4 gaan de kinderen met een steekkarretje pakjes bezorgen. Ook loopt er een postbode met post-tas mee. Die bezorgt kaarten en brieven. Plak in de gang allemaal huisnummer op de muur. De kinderen brengen bij nummer 1 één pakje (of brieven), bij nummer 2 twee pakjes (of brieven), bij nummer 3 drie pakjes (of brieven), enz.

Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee   Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee   Pakketdienst, rollenspel voor kleuters, kleuteridee

Bij nummer 5 kunnen de kinderen zelf een doosje (pakketje) inpakken met papier, wegen en voorzien van een pakketzegel.

 

Rollenspel met pakjes op de lopende band

Geweldig om te zien hoe kinderen zelf spel bij het thema verzinnen en elkaar daarbij hard nodig hebben. de kleuters in mijn klas bedachten hoe je pakketjes over de lopende band naar de bestemming kan krijgen.

 

Schrijfpatronen voor kleuters, thema ‘Post & Pakket’

Schrijfpatroon postauto, postfiets en postbode met brieven.

Schrijfpatroon post voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten post writing pattern kl     Schrijfpatroon post voor kleuters, kleuteridee, Kindergarten mailt writing pattern kl

 

Rekenen met kleuters, thema ‘Post & Pakket’

Tel de pakketten, rekenen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten delivery math kl     Tien pakketten op iedere kar, rekenen met kleuters, kleuteridee, Kindergarten delivery math kl

 

Interactieve spellen, thema de post

In samenwerking met Digipuzzle zijn er drie prachtige interactieve en educatieve spellen verschenen bij thema ‘Post & Pakket’.
Ieder spel heeft heel veel verschillende mogelijkheden. Klik voor deze mogelijkheden op knop met de radarwielen van elk spel.

Hier kan de moeilijkheid worden ingesteld.

Het eerste spel is om kleuren te leren en te oefenen. De kinderen slepen de goede kleur post naar het huis met dezelfde kleur. De kleuren worden genoemd, zodat het kind de kleur ook kan leren.
Het tweede spel oefent de getallen aan de hand van huisnummers. De postbode moet de post bij het juiste huis brengen. Onder de knop van het radarwiel kun je enorm veel niveaus en opties instellen.

Interactief kleurenspel post met enveloppen, kleuteridee en diggipuzzle, voor computer, digibord en tablet     Interactief spel met huisnummers en post met enveloppen, kleuteridee en diggipuzzle, voor computer, digibord en tablet

Het derde spel oefent de even en oneven nummers. Bij het radarwiel kun je allerlei opties instellen voor verschillende niveaus.

Interactief spel met even en oneven huisnummers, thema de post, kleuteridee en diggipuzzle, voor computer, digibord en tablet

 

Postbode schilderen met verf

Geef de kinderen een foto van een postbode zodat ze goed kunnen zien hoe zijn uniform eruit ziet. Laat ze vervolgens een postbode schilderen.

Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket.     Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 3.

Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 2.                Postbode schilderen, kleuteridee, thema post en pakket 5.

 

Posttas maken met kleuters

Van golfkarton kunnen de kinderen de tas van de postbode maken. Met zilververf lijft de tas wel heel echt.

Tas van de postbode, thema post, kleuteridee      Tas van de postbode, thema post 2, kleuteridee.

Tas van de postbode, thema post 3, kleuteridee.

 

Groepswerk brievenbus voor in de posthoek

Van grote dozen hebben we een brievenbus gedaan. Alle kinderen van de groep hebben er iets aan gedaan. Sommigen hebben geverfd, anderen klepjes gemaakt, weer andere hebben materialen uitgeknipt en opgeplakt. Van achteren hebben we een klep gemaakt die open kan en waar de post uitgehaald kan worden. In de poten staan 2 blokken uit de bouwhoek voor stabiliteit.

Brievenbus groepswerk van kleuters, thema post, kleuteridee.      Brievenbus groepswerk van kleuters, thema post, kleuteridee.

Brievenbus groepswerk van kleuters 3, thema post, kleuteridee.   Brievenbus groepswerk van kleuters 4, thema post, kleuteridee.

 

Kaart maken en envelop versieren voor opa en/of oma

De kinderen nemen van thuis 2 enveloppen met postzegel mee waar de ouders de adressen van opa’s en/of oma’s op hebben geschreven. In de klas maken we twee kaarten die we in de envelop stoppen. De envelop wordt versierd met stempeltjes en plakkertjes.

Kaart voor opa of oma, thema post, kleuteridee.     Kaart voor opa of oma, thema post 2, kleuteridee.

Als iedereen klaar is brengen we met elkaar de post naar de brievenbus vlak bij onze school. De kinderen kijken naar de postcode en mogen zelf zeggen in welk vak de envelop moet.

Kaart voor opa of oma, thema post 3, kleuteridee.   Kaart voor opa of oma, thema post 4, kleuteridee.

Kaart voor opa of oma, thema post 7, kleuteridee.       Kaart voor opa of oma, thema post 5, kleuteridee.       Kaart voor opa of oma, thema post 6, kleuteridee.

 

Huizen vouwen, nummers geven en aan de straat plakken

Van verschillende kleuren papier vouwen de kinderen huizen. De huizen worden met stukjes papier en viltstift voorzien van ramen, deuren, brievenbussen en huisnummers.

Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket.

De kinderen kunnen kiezen tussen even of oneven nummers. Vervolgens worden de huizen met het onderste strookje op de straat geplakt. Voor de straat wordt een grijze of zwarte strook papier gebruikt. Van een brede witte strook worden de strepen voor de weg geknipt. De kinderen plakken dezen midden op de straat. Als de lijm van de huizen droog is, kunnen de huizen rechtop gevouwen worden.

Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket 4.   Straat vouwen en plakken, kleuteridee, thema post en pakket 3