Afrika

(advertentie)
studio kaketoe, kleuteridee

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket

►Taal
►Rekenen
►Schrijven
►Hoeken en rollenspel
►Kralenplank
►knutselwerkjes
►Puzzels
►Kleurplaten
►Extra knutselwerkjes

Interactieve praatplaat, thema Afrika

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes over Afrika. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.
Fullscreen

 

Interactieve liedlijst met liedjes over Afrika

Heel veel liedjes bij thema Afrika, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Fullscreen

 

 

Spellenpakket, thema ‘Afrika’

Vijf prachtige educatieve spellen, met spelvariaties, voor jongste en oudste kleuters bij het thema ‘Afrika’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. kleuren, reeksen, rijmen, letterherkenning, woordbeeld en tellen. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.  Bevat veel differentiatiemogelijkheden.

Voorkant spellenpakket Afrika, kleuteridee.nl  spellen, spellenpakket Afrika, kleuteridee.nl

Bij het eerste spel gaat het om tellen en hutten bouwen. Als je op het goede vakje komt, mag je een kaartje met een deel van de hut pakken. Wie kan aan het eind van het spel zoveel mogelijk hutten bouwen met de verkregen kaartjes?
Bij het tweede spel laten we de nek van de giraf groeien. Niet bij iedereen gaat het even snel. De kinderen oefenen de kleuren en praten over de begrippen, langer, korter, langste, kortste, even lang. Maar pas op!…Als je pech hebt, moet je nek weer helemaal naar beneden.
Bij het volgende spel is een memory. Zoek bij alle safaridieren een kaart met een woord dat rijmt op het dier. Het spel kan ook coöperatief met de hele groep gespeeld worden.
Bij spel vier is worden er reeksen gemaakt met Afrikaanse mensen. Er is volop gelegenheid voor differentiatie. Zo kun je reeksen maken van twee, drie of meer verschillende mensen. Ook hier is een coöperatieve vorm toegevoegd.
Het Afrikaanse letterspel geeft spelenderwijs de mogelijkheid aan de kinderen om de letters te herkennen en op te zoeken. Dit kan zelfs zonder dat ze de letters kennen. Maar ook in dit spel is veel differentiatie mogelijk.

Weer een prachtig, leerzaam spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in de rekenhoek, leeshoeken, als activiteit tijdens de werkles en zelfs als gezelschapsspel op een feestje met thema ‘Afrika’.

 

Themahoek met Afrikaanse hut

Maak in de huishoek een Afrikaanse hut. Dit kun je doen m.b.v. een oude parasol, golfkarton en wat riet. Maak aan de raamkant van het lokaal een raampje in de hut, zodat de kinderen licht hebben als ze erin spelen. Een aantal sjouwkisten kunnen in de hut dienen als kastje. Met wat houtblokken en een groet pan kun je een kookplaats maken. Zorg voor doeken als kleding, een Afrikaanse pruik en een bruine pop. Een aantal manden met fruit kunnen de kinderen proberen op hun hoofd te dragen. Ook kun je een trom en wat safariknuffels toevoegen aan de hoek. Een grote lap kan gebruikt worden om de pop in een draagdoek op de rug te dragen.

Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika.  Afrikaanse hut,kleuteridee 2, thema Afrika.

Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.  Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 6.  Afrikaanse vrouw rollenspel,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 1.

Afrikaanse vrouw rollenspel,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme.  Afrikaanse hut,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 5.  Afrikaanse vrouw rollenspel,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.

 

Speltafel Afrika

Maak een tafel met voor de helft gevuld met zand. Leg op het overige deel een stukje kunstgras. Voeg safaridieren, playmobilpoppetjes, bomen en een jeep toe. Ook een aantal bosjesmannen op deze tafel is erg leuk.

Thematafel Afrika,kleuteridee , thema Afrika.  Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika 3.

Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika, kindergarten Africa theme 4.

Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika 4  Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.

Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika, kindergarten Africa theme.  Thematafel Afrika safari ,kleuteridee , thema Afrika.

 

Safari dierenpost, rollenspel voor kleuters

Het is erg leuk om een dierenpost voor safaridieren te maken in een hoek.

Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme.

Plaats in de hoek een onderzoekstafel met een stukje wit crêpepapier. Een stethoscoop, een aantal spuitjes, rollen verband, pleisters, een meetlint, een thermometer, enz, enz. Om het rollenspel echt te maken is het ook erg leuk om dokterskleding, operatiehesjes en mondkapjes in de hoek te leggen.

Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 2.  Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 4.

Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 7.  Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 8.Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 8.

Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 9.  Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 6.  Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 10.

Je kunt ook nog wat dozen met hooi in de hoek zetten, dat zijn dan de dierenverblijven voor zieke dieren.

Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 3.  Safari dierenpost kleuters, thema Afrika,kleuteridee, Kindergarten roleplay African animal clinic, Africa theme 11.

 

Woordkaarten voor kleuters, thema Afrika

Woordkaarten, thema Afrika, kleuteridee, free printable  Woordkaarten 2, thema Afrika, kleuteridee, free printable.

 

Schrijfpatronen voor kleuters, thema Afrika

schrijfpatronen Afrika, kleuteridee, Kindergarten writingpatterns, free printable.  schrijfpatronen 2 Afrika, kleuteridee, Kindergarten writingpatterns, free printable.

 

Rekenen met kleuters, grafiek safariknuffels

Het is erg leuk om in beeld te krijgen welke safariknuffels de kinderen thuis hebben. Dat kan heel goed met onderstaande tool. Je kunt hem niet alleen voor dieren gebruiken, maar nog voor veel meer objecten. Klik op de afbeelding om naar de grafiek te gaan.

Grafiek maken met kleuters op digibord of computer op kleuteridee.nl, Kindergarten safari math game for IBW or computer

 

Rekenen voor kleuters, thema Afrika

Knip de platen uit en plak de mensen op een papier van jong naar oud.

Van jong naar oud, kleuteridee, Kindergarten math girl young, old older, free printable.  Van jong naar oud, kleuteridee, Kindergarten math boy young, old older, free printable.

 

Safari-werpspel

Maak van een omgekeerde doos een grappig werpspel. Knip alle flappen van de doos en laat de kinderen de doos bekleden met een leuk papier. Daarna knippen ze de koppen uit en plakken dezen op de doos. Met een prikpen worden de bekken uitgeprikt. Vervolgens worden de nummers bij de koppen geplakt. Nu kan het spel beginnen. Gebruik tafeltennisballen of styroporballen om te werpen. Klik hier om de dierenkoppen te downloaden.

Bal werpen kleuters, safarispel, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten bal game, Africa theme.  Bal werpen kleuters, safarispel, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten bal game, Africa theme 2.

 

Voorbeelden voor kralenplank, thema Afrika

Kralenplank, hut uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.  Kralenplank, vrouw uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.  Kralenplank, man uit Afrika, kleuteridee, Kindergarten Africa theme, free printable.

 

Afrikanen knutselen, thema Afrika

Deze Afrikaanse poppen zijn gemaakt op A2-formaat. Je kunt het sjabloon uitprinten op 2 delen van dik A3-formaat. Knip de delen uit, plak ze met plakband aan elkaar en gebruik dit figuur om op bruin karton om te trekken. De kinderen knippen de poppen uit. De gezichten en haren worden met verf op de pop aangebracht.

Kinderen uit Afrika knutselen,kleuteridee , thema Afrika.

Ook voor de kleren worden er een aantal sjablonen van karton gemaakt. De kinderen zoeken zelf een stofje uit en leggen het door hen uitgekozen sjabloon op de achterkant van de stof en trekken deze om met een zwarte stift. Vervolgens knippen ze de kleding uit en plakken deze op de poppen.

Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 2.  Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika.

Voor de ketting van de bosjesman is gebruik gemaakt van klei voor de tand aan de ketting. Voor de speer is een bamboe stokje met klei gebruikt.
De sjablonen afdrukken op dik A3 formaat en desgewenst verder vergroten naar A2 formaat.

Meisje uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa girl, kindergarten and preschool 1.  Jongen uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa boy, kindergarten and preschool 2.  Meisje uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa girl, kindergarten and preschool 3.  Jongen uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft Africa boy, kindergarten and preschool 4.

kleding voor kids uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft kids clothes, kindergarten and preschool 2  kleding voor kids uit Afrika knutselen, kleuteridee, free printable craft kids clothes, kindergarten and preschool 1.  Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 5.  Afrikaanse kinderen knutselen,kleuteridee , thema Afrika 6.

 

Zonsondergang in Afrika schilderen met kleuters

Neem een groot wit vel en geef de kleuters witte verf. Daarnaast kiezen ze er zelf een andere kleur bij. Deze kun je geven in een lichte en donkere variant. De kinderen mengen iets van de kleur door het wit en maken van deze nieuwe kleur een ronde zon midden op het papier. Daarna mengen ze nog meer kleur door het wit en schilderen dit in een cirkel om de zon. Zo gaan ze door met een kleur die ze steeds donkerder maken.

Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset 6.  Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset 7.

De volgend werkles, als de verf is opgedroogd, kunnen de kinderen de schaduwen van dieren, mensen, hutten en bomen schilderen. Hiervoor gebruiken ze zwarte verf. Eventueel kun je wat plaatjes van dieren op tafel leggen als voorbeeld.

Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset.  Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset 3.

Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset 2.  Zonsondergang in Afrika verven met kleuters, kleuteridee, Kindergarten African sunset 4.

 

Afrikaanse hut knutselen

Van een yoghurtemmertje en papier kunnen de kinderen een leuke Afrikaanse hut knutselen. Knip met de schaar de bovenste rand van de emmer en verwijder het handvat. Zet de emmer op zijn kop en knip er een deuropening in. Vervolgens kan de hut geverfd worden in bruine en grijze tinten. Het dak word gemaakt van drie ronde papieren met een verschillende maat. De kinderen knippen rondom de papieren knipjes, zodat het een rieten effect krijgt. Leg daarna de ronde papieren recht op elkaar, geef een knip van de zijkant tot het midden van alle drie de papieren tegelijk. Schuif de papieren over elkaar en niet ze vast. Plak het dak op de emmer. Het is ook erg leuk om een hut van de Ndbele stam te maken. Deze hutten zijn rondom prachtig beschilderd.

Hut knutselen uit Afrika,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme.

Hut knutselen van Ndbele stam uit Afrika,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme.  Hut knutselen van Ndbele stam uit Afrika,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 3.

 

Afrikaanse mensen maken van toiletrollen

Teken poppetjes op de toiletrollen en knip deze uit. De kinderen verven de poppetjes bruin en maken een mond en ogen op de poppetjes. Dan moeten ze eerst opdrogen.

Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 9.

Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft.  Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 2.  Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 3.

Na het drogen worden de poppetjes aangekleed. Knip een gevouwen rechthoekig lapje. Knip er een halsopening in en een ‘ritsopening’ van achteren. De kleding kan nu over de hoofden worden aangetrokken. Je kunt ook bosjesmannen maken. Deze hoeven alleen een lapje voor. Door gedeelten van de toiletrol in tact te houden, kun je manden voor fruit maken of trommels of rugzakken voor de baby. De baby kan op bruin papier getekend worden en daarna uitgeknipt. De babyrugzak wordt van stof gemaakt.

Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 5.  Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 8.

Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 7.  Mensen uit Afrika knutselen van toiletrollen,kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa people craft 6.

 

Afrikaanse markt gemaakt door kleuters

Afrikaanse markt knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten African market, Africa theme.

De kinderen maken van klei allerlei vruchten, zoals kokosnoten, sinaasappels, bananen en meloenen. Als de klei droog is, wordt alles geverfd. Halve doosjes worden beplakt met papier waarop houten planken zijn afgedrukt. Dit zijn tafel. De poten van deze tafels zijn van kurken gemaakt. Op de tafels kun je ook kleine opgerolde lapjes stof leggen.

Afrikaanse markt knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten African market, Africa theme 2.

Afrikaanse markt knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten African market, Africa theme 3.  Afrikaanse markt knutselen met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten African market, Africa theme 4.

 

Safaridieren kleien met kleuters

Met uitsteekvormpjes kunnen de kinderen eenvoudige safaridieren maken. Ze rollen de klei tot een dikke plak en steken de dieren eruit.

krokodillen kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme.

dieren kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme .  giraffen kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.

Als de dieren opgedroogd zijn worden ze geverfd. Als de verf droog is kun je de dieren rechtop zetten in een plakje klei. Deze klei kun je later ook verven.

leeuwen kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.  olifanten kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.  zebra's kleien met kleuters, kleuteridee, thema Afrika, kindergarten Africa theme 2.

 

Papegaai knutselen

Papegaai knutselen , thema Afrika, Kindergarten Africa theme, ara craft, kleuteridee.  Papegaai knutselen , thema Afrika, Kindergarten Africa theme, ara craft, kleuteridee.

Deze papegaai wordt gemaakt van een omgekeerde yoghurtbeker. De kinderen beplakken de beker met zijdepapier. Voor de staart en vleugels plakken ze veren op de beker. Van papier knippen ze een snavel en poten. Voor de ogen kun je wiebeloogjes of oogstikkers gebruiken.

 

Puzzels leeuw en olifant

4. Puzzel leeuw, kleuteridee, thema dierentuin, Preschool lion puzzle, free printable.  6. Puzzel olifant, kleuteridee, thema hdierentuin, Preschool elephant puzzle, free printable.

 

Extra knutselwerkjes

Klik op onderstaande plaat voor meer knutselideeën.

knutselwerkjes Afrika kleuteridee.

 

Kleurplaten thema Afrika

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 2  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 3

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 4  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 5  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 8

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 7  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 9

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 10  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 11  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 12

Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 13  Africa colorpage, kleurplaat Afrika, kleuteridee 14