Bevrijdingsdag

Interactieve praatplaat

Allerlei informatieve video’s voor kleuters bij het thema Bevrijdingsdag. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een video te zien en te horen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve liedlijst

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een liedje te zien en te horen.

Spellenpakket ‘Bevrijdingsdag’

V van Victorie, de oorlog voorbij!
Ik kijk naar de vlag, ons land is weer vrij!
Vijf fantastische, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Bevrijdingsdag’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, kleuren, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, woordbeeld en letters. De spellen kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als werkje tijdens de werkles.   Ook te gebruiken op een soldatenfeestje.
Een pakket met vijf fantastische, educatieve spellen. Zo goed om aandacht te geven aan vrede en vrijheid in je groep.
Tijdens het eerste spel tellen de kinderen steeds het aantal soldaten en vergelijken het aantal met die van de andere spelers. Een eenvoudig spel vol tellen en getalbegrip.
Bij het tweede spel proberen de kinderen zo snel mogelijk alle tanks van de tegenstander van het bord te spelen. Ze moeten goed letten op de letters die op de tanks staan.
Bij het volgende spel moeten de spelers zo snel mogelijk met hun militaire vliegtuig de lucht in. Ze zijn ondertussen bezig met even en oneven nummers.
Bij spel vier wordt op Bevrijdingsdag de vlag uitgestoken,  natuurlijk alleen de juiste vlaggen mogen uit. Dit vraag goede concentratie en observatie.
Geef acht is een spel van kleurherkenning en kleuren benoemen en verzamelen.
Weer een sprankelend, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of tijdens een rekencircuit en zelfs als gezelschapsspelletjes op een feestje met thema ‘soldaten’.

Woordkaarten ‘Bevrijdingsdag’

Er zijn drie vellen met woordkaarten. Ze hebben alle drie een deelthema. Het eerste vel is vooral gericht op bevrijding en vrijheid. Het tweede vel op de oorlog. Het derde vel op de slachtoffers. Afhankelijk van de leeftijd van de  kinderen, kun je kiezen welke woordkaarten je wilt gebruiken.

Bouwhoek

Met de onderstaande bouwkaarten kunnen de kinderen huizen bouwen met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als een huis klaar is mogen ze de vlag uithangen op hun bouwsel.
Bevrijdingsdag bouwhoek, kleuteridee 2
Bevrijdingsdag bouwhoek, kleuteridee 1
Tien voorbeelden om met blokken huizen te bouwen. De kaarten kunnen worden nagebouwd in de bouwhoek (Haagse blokkenset) en hebben een oplopende moeilijkheidsgraad.  Met kleine blokjes kan er ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’.
Tank
Geef de kinderen een foto van een tank en laat ze deze nabouwen. Op Bevrijdingsdag reden er veel tanks door de straten van Nederland.
Bevrijdingsdag bouwhoek, kleuteridee

Buitenspel

Zorg voor wat verkleedkleren om het rollenspel op gang te brengen. Geef de kinderen een vlag. Twee kinderen verstoppen de vlag op het plein. Daarna gaan de andere soldaten de vlag opzoeken.
Rollenspel op het plein, kleuteridee
Rollenspel op het plein, kleuteridee
Rollenspel op het plein, kleuteridee 3
Je kunt de kinderen ook een plattegrond van het plein geven. De kinderen die de vlag verstopt hebben, kunnen dan een kruisje zetten waar de vlag ligt.

Digibord, computer of tablet

Klik op een spel en klik daarna op de twee pijltjes rechtsboven, je kunt het spel dan fullscreen spelen. Ook de muziek kun je uit zetten of harder/zachter zetten.

Rekenen met kleuters

Schrijfpatronen

Knutselen

Maak een mooie vlag

Op Bevrijdingsdag wappert de vlag. De avond ervoor hangt hij halfstok. Een leuke les om met de kinderen te onderzoeken wanneer en waar de vlag uit mag hangen. Wij zijn ook naar de vlaggenstok van onze school gegaan en bekeken hoe de vlag omhoog gehesen wordt en hoe het touw om de kikker gewonden wordt.
vlag knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee
De kinderen kleuren een vlag met viltstift. Daarna wordt de vlag uitgeknipt en van achteren ingesmeerd met lijm. De vlag wordt dubbelgevouwen om een satéprikker. Bovenop de satéprikker wordt een kraal bevestigd en van een strookje crêpepapier wordt een wimpel aan de stok vastgelijmd. Wij hebben deze vlaggen uitgehangen bij de grachtenpanden die we maakten. Zie volgende knutsel hieronder.

Grachtenhuis knutselen van melkpak

Bevrijdingsfeest in de straat. Maak deze grachtenpanden met de kinderen en hang daar de vlaggen uit. De kinderen plakken eerst een A4 vel om het lege pak heen. (Haal een strook van 1 centimeter vooraf van de lange kant van het papier). Daarna knippen ze een geven naar keuze uit één van de knipvellen die je hieronder kunt downloaden. Daarna knippen ze een dak uit het knipvel. Deze wordt dubbelgevouwen en aan de bovenkant van het pak vastgeniet. Dan worden er ramen en deuren uitgeknipt en opgeplakt. De vlag wordt met plakband aan de zijkant van het huis bevestigd.
Grachtenhuizen met vlag knutselen, thema Bevrijdingsdag voor kleuters, kleuteridee
Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee
Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee 2
Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee 3

Helm knutselen van papier maché

Blaas een ballon open zet hem op een emmertje. Laat de kinderen met krantenpapier en kleuterlijm (papier maché) een helm op de ballon vormen. Zorg dat overal vier lagen papier komen i.v.m. de stevigheid. Laat de helm een paar dagen opdrogen.
helm knutselen, soldaten, bevrijdingsdag, kleuteridee
helm knutselen, soldaten, bevrijdingsdag 2, kleuteridee
helm knutselen, soldaten, bevrijdingsdag 4, kleuteridee
helm knutselen, soldaten, bevrijdingsdag 3, kleuteridee
Prik dan de ballon stuk. De helm kan nu in camouflagekleuren geverfd worden. Maak onder de helm van band of een strookje rubber een kinband.
Tank knutselen
Op bevrijdingsdag rolden de tanks door steden en dorpen. Iedereen was blij en de mensen verdrongen zich langs de straten om de tanks te zien.
tank knutselen, soldaten, bevrijdingsdag, kleuteridee
De kinderen verven twee dozen in een legergroene kleur. Een stukje rib-karton wordt zwart of zilverkleurig geverfd. Als het rib-karton droog is, wordt het om vier toiletrolletjes gewikkeld en aan de uiteinden vastgeplakt. De dozen worden op elkaar geplakt en de rupsbanden worden eronder vastgelijmd. Een leeg kokertje dient als loop. Bovenop de tank wordt een soldaat met vlag bevestigd (zie download) en ook een ronde klep van groen karton. De tank kan versiert worden met de afbeeldingen op de download.
Parachute met soldaat knutselen
In de oorlog werden veel parachutes afgeworpen. Tijdens de herdenking in Ede gebeurt dit nog jaarlijks. Gebruik een licht stukje plastic van 30 cm bij 25 cm. Het moet van het materiaal zijn waar doorzichtige pedaalemmerzakken van gemaakt zijn. De kinderen kleuren de soldaat en knippen deze uit. Op de vier hoeken van het plastic worden stukjes plakband geplakt.
Parachute met soldaat knutselen, thema Bevrijdingsdag, kleuteridee
Met een scherp schaartje wordt in iedere hoek door het plastic en plakband een gaatje geprikt. Dan meten de kinderen zelf 4 stukjes van 40 cm af van licht katoen draad en knippen deze af. Door ieder gat in de hoek wordt één draad bevestigd met twee knoopjes. Leg daarna de parachute dubbel op tafel en leg alle draden naar beneden in het midden naast elkaar. Plak de draden met plakband vast op de rug van de parachutist. Nu kan het parachutespringen beginnen! Dikke pret!