Bevrijdingsdag

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket
►Digibord, tablet, computer
►Bouwhoek
►Thematafel 
►Taal
►Rekenen
►Schrijven
►Gym
►Knutselwerkjes

 

De komende weken verschijnen er veel nieuw ideeën en materialen bij dit thema.

 

Interactieve praatplaat voor kleuters, thema ‘Bevrijdingsdag’

Allerlei informatieve video’s voor kleuters bij het thema bevrijdingsdag. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een video te zien en te horen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Fullscreen

 

 

Interactieve liedlijst, thema ‘Bevrijdingsdag’

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de stippen om een liedje te zien en te horen.

Fullscreen

 

 

 

Spellenpakket ‘Bevrijdingsdag’

Spellenpakket bevrijdingsdag  Alle spellen spellenpakket bervijdingsdag

V van Victorie, de oorlog voorbij!
Ik kijk naar de vlag, ons land is weer vrij!

Vijf fantastische, educatieve spellen voor kleuters bij het thema ‘Bevrijdingsdag’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kinderen o.a. tellen en getalbegrip, kleuren, begrippen ‘meer, minder, evenveel’, woordbeeld en letters. De spellen kunnen gebruikt worden in taal-en rekenhoek, in een rekencircuit of als werkje tijdens de werkles.   Ook te gebruiken op een soldatenfeestje.

Een pakket met vijf fantastische, educatieve spellen. Zo goed om aandacht te geven aan vrede en vrijheid in je groep.
Tijdens het eerste spel tellen de kinderen steeds het aantal soldaten en vergelijken het aantal met die van de andere spelers. Een eenvoudig spel vol tellen en getalbegrip.
Bij het tweede spel proberen de kinderen zo snel mogelijk alle tanks van de tegenstander van het bord te spelen. Ze moeten goed letten op de letters die op de tanks staan.
Bij het volgende spel moeten de spelers zo snel mogelijk met hun militaire vliegtuig de lucht in. Ze zijn ondertussen bezig met even en oneven nummers.
Bij spel vier wordt op Bevrijdingsdag de vlag uitgestoken,  natuurlijk alleen de juiste vlaggen mogen uit. Dit vraag goede concentratie en observatie.
Geef acht is een spel van kleurherkenning en kleuren benoemen en verzamelen.

Weer een sprankelend, educatief spellenpakket voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Te gebruiken in hoeken, als activiteit tijdens de werkles of tijdens een rekencircuit en zelfs als gezelschapsspelletjes op een feestje met thema ‘soldaten’.

 

Woordkaarten voor kleuters, thema ‘Bevrijdingsdag’

Er zijn drie vellen met woordkaarten. Ze hebben alle drie een deelthema. Het eerste vel is vooral gericht op bevrijding en vrijheid. Het tweede vel op de oorlog. Het derde vel op de slachtoffers. Afhankelijk van de leeftijd van de  kinderen, kun je kiezen welke woordkaarten je wilt gebruiken.

  Woordkaarten bevrijdingsdag 2, kleuteridee

Woordkaarten bevrijdingsdag 3, kleuteridee

 

Bouwhoek thema Bevrijdingsdag

Met de onderstaande bouwkaarten kunnen de kinderen huizen bouwen met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als een huis klaar is mogen ze de vlag uithangen op hun bouwsel.

Bevrijdingsdag bouwhoek, kleuteridee 2  Bevrijdingsdag bouwhoek, kleuteridee 1

Tien voorbeelden om met blokken huizen te bouwen. De kaarten kunnen worden nagebouwd in de bouwhoek (Haagse blokkenset) en hebben een oplopende moeilijkheidsgraad.  Met kleine blokjes kan er ook aan de tafels onder de werkles gebouwd worden. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’.

Tien bouwkaarten, kleuteridee, voorkant  10 Bouwkaarten voor huizen, kleuteridee

winkelwagen kleuteridee.nl Klik op het winkelkarretje om de bouwkaarten aan te schaffen.

 

 

Activiteiten voor digibord of computer of tablet

Klik op een spel en klik daarna op de twee pijltjes rechtsboven, je kunt het spel dan fullscreen spelen. Ook de muziek kun je uit zetten of harder/zachter zetten.

 

Rekenen met kleuters, thema Bevrijdingsdag

Rekenen voor kleuters bevrijdingsdag 1, kleuteridee  Rekenen voor kleuters bevrijdingsdag 2, kleuteridee

 

Schrijfpatronen voor kleuters, thema Bevrijdingsdag

Schrijfpatroon bevrijdingsdag 1, kleuteridee  Schrijfpatroon bevrijdingsdag 2, kleuteridee

 

Vlag knutselen met kleuters

Op Bevrijdingsdag wappert de vlag. De avond ervoor hangt hij halfstok. Een leuke les om met de kinderen te onderzoeken wanneer en waar de vlag uit mag hangen. Wij zijn ook naar de vlaggenstok van onze school gegaan en bekeken hoe de vlag omhoog gehesen wordt en hoe het touw om de kikker gewonden wordt.

vlag knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee  Knipvel vlaggen, kleuteridee 1

De kinderen kleuren een vlag met viltstift. Daarna wordt de vlag uitgeknipt en van achteren ingesmeerd met lijm. De vlag wordt dubbelgevouwen om een satéprikker. Bovenop de satéprikker wordt een kraal bevestigd en van een strookje crêpepapier wordt een wimpel aan de stok vastgelijmd. Wij hebben deze vlaggen uitgehangen bij de grachtenpanden die we maakten. Zie volgende knutsel hieronder.

 

Grachtenhuis knutselen van melkpak

Bevrijdingsfeest in de straat. Maak deze grachtenpanden met de kinderen en hang daar de vlaggen uit. De kinderen plakken eerst een A4 vel om het lege pak heen. (Haal een strook van 1 centimeter vooraf van de lange kant van het papier). Daarna knippen ze een geven naar keuze uit één van de knipvellen die je hieronder kunt downloaden. Daarna knippen ze een dak uit het knipvel. Deze wordt dubbelgevouwen en aan de bovenkant van het pak vastgeniet. Dan worden er ramen en deuren uitgeknipt en opgeplakt. De vlag wordt met plakband aan de zijkant van het huis bevestigd.

Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee 4

Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee 2 Grachtenhuizen knutselen, bevrijdingsdag, kleuteridee 3

Knipvel grachtenhuizen, kleuteridee 1k knipvel daken Knipvel grachtenhuizen, kleuteridee 6k