Brandweer

Geweldige rekenmat, bewegend leren, rekenhoek, kleuteridee

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst

►Taal
►Schrijven
►Rekenen
►Gym en beweging
►Apps

Interactieve praatplaat over brandweer voor kleuters

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes, liedjes en spelletjes rond de brandweer. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken. Het is niet toegestaan deze plaat elders op het web te plaatsen.

Interactieve praatplaat brandweer voor kleuters met veel informatieve video's en spelletjes, kleuteridee.nl, by juf Petra

 

Liedjes voor kleuters bij thema brandweer

Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de pijltjes om een liedje te zien en te horen.

Allerlei liedjes bij thema 'brandweer' voor kleuters, by juf Petra van kleuteridee

 

 

Woordkaarten brandweer voor kleuters

woordkaarten thema de brandweer, kindergarten firefighters theme, kleuteridee 1  woordkaarten thema de barandweer, kindergarten firefighters theme, kleuteridee 2

 

Rekenen bij thema brandweer voor kleuters

Rekenen thema de brandweer, kindergarten math firefighters theme, kleuteridee 1 Rekenen thema de brandweer, kindergarten math firefighters theme, kleuteridee 2

 

Schrijfpatronen brandweer voor kleuters

Schrijven thema de brandweer, kindergarten writing pattern firefighters theme, kleuteridee 1  Schrijven thema de brandweer, kindergarten writing pattern firefighters theme, kleuteridee 2

 

Gymles thema brandweer voor kleuters 

Gymles bij thema brandweer voor kleuters , juf Petra, voor meer kleutergymlessen ga naar de site kleuteridee

Inleiding: Brandweertikkertje: Twee of drie kleuters zijn brandweerman. Zij moeten met elkaar proberen alle vlammetjes (kinderen) te pakken. De brandweermannen mogen samenwerken. Alle gepakte vlammetjes gaan op de bank zitten. Als alle vlammetjes zijn gepakt, is het vuur uit en hebben de brandweermannen hun werk goed gedaan. Evt. kan het spel nogmaals worden gespeeld met andere brandweermannen.

Kern 1: Zo snel mogelijk naar de brand!: De brandweermannen (kleuters) moeten zo snel mogelijk bij de brand komen. De leerkracht zet 2,3 of 4 identieke hindernisbanen uit in het lokaal (Bijv.: stenen waarop ze moeten stappen, hoepels waar ze doorheen moeten klimmen en allerlei andere materialen). De kleuters moeten zo snel mogelijk naar het ‘vuur’ (de andere kant van de hindernisbaan) om dat te blussen. Op de plaats van de brand staat een emmertje met bij iedere groep evenveel vlammetjes (zie bijlage 1). Iedere brandweermaan die bij het vuur is neem een vlammetje mee terug naar zijn groep. Welke groep heeft het eerst zijn vuur ‘geblust’?

Kern 2: Heet onder je voeten: Leg verspreid door het lokaal ongeveer 10 A4-tjes met een ‘vuur verboden print’ op de grond ( zie bijlage 2). De kleuters spelen voetje van de vloer. De vloer is heet van het vuur en je bent veilig op zo’n papier. Eén kind is tikker die moet de andere kleuters tikken. Als je op een ‘vuur verboden’ papier staat, ben je veilig en mag je niet getikt worden. Geef wel even aan dat de kinderen niet langer dan 5 of 10 tellen op zo’n papier mogen staan.

Afsluiting: De brandweerslang: Deel de groep in tweeën. Oeps, er is een brandweerslang kwijt. Twee groepen brandweermannen hebben ruzie om de slang die over is. Zij gaan kijken wie het sterkste zijn. Het spel gaat als touwtrekken. Maar in dit geval is het touw natuurlijk de brandweerslang.

Bijlage 1 en 2: Klik op de afbeelding voor een pdf bestand.
Bijlage gymles, vlammen, bij thema brandweer voor kleuters , juf Petra, voor meer kleutergymlessen ga naar de site kleuteridee.  Bijlage gymles, verboden voor vuur, bij thema brandweer voor kleuters , juf Petra, voor meer kleutergymlessen ga naar de site kleuteridee.

 

Brandweer apps voor kleuters

1. Lego city: Fire hose Frenzy (Android)
Dit spel is favoriet bij mijn kleuters.De kinderen moeten allerlei branden blussen, maar ze moeten eerst bedenken hoe ze de waterstraal op de brand kunnen laten spuiten.

Brandweerapp lego city voor kleuters 1, kleuteridee  Brandweerapp lego city voor kleuters 2, kleuteridee