Kerst

(advertentie nieuwe dierentuinmatten)
achtergrond dierentuin, kleuteridee.nl

dierentuinmat , kleuteridee.nl

 

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Taal
►Rekenen

►Schrijven

►Kerstspellen
►Flanelplaten kerst
►Knutselwerkjes
►Kleurplaten

  

Interactieve praatplaat kerst

Klik op de linkjes voor allerlei informatieve filmpjes bij het thema kerst. Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken. Deze plaat mag niet op andere websites worden geplaatst ©.

Interactieve praatplaat kerst voor kleuters, met allerlei filmpjes

Interactieve liedlijst thema kerst met kleuters  

Heel veel mooie kerstliedjes bij elkaar.  Scrol over de plaat om de linkjes aan te klikken.

Interactieve liedlijst kerst, met heel veel kerstliedjes voor kleuters by juf Petra

 

 

Woordkaarten thema kerst voor kleuters

Woordkaarten voor kleuters, thema kerst, kleuteridee.nl, free printable.

 

Rekenen met kleuters, thema kerst

Tel de schapen bij de herder, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Waar zie je evenveel grote sterren als kleine sterren, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

Geef alle kinderen het papier ‘rol & bedek’. Laat ze in tweetallen werken. Ieder paar heeft twee dobbelstenen waarmee ze om beurten gooien. Ze kiezen iedere beurt of ze met één of twee dobbelstenen gooien. Ieder kind telt het aantal ogen dat hij gooit en bedekt de ster met het juiste getal. Ze kunnen de ster ook doorstrepen. Wie heeft het eerst al zijn sterren weg?

rol en bedek kleuteridee

Schrijfpatroon, de wijzen uit het oosten

Schrijfpatroon wijzen uit het oosten, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

 

Digibordles, tel de sterren, kerstfeest met kleuters

Speel dit spel op digibord, computer of tablet. Je kun het full screen spelen en de muziek zachter en harder zetten.

 

Kerstspel: Zoek het Kerstkind!

Een eenvoudig kerstspel. Ga als herder op zoek naar het Kerstkind. De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen en zetten hun herder zoveel stapjes vooruit als het aantal dat ze gooien. Wie is het eerst bij het Kind in de stal. Bij een ster met een straal weet je extra goed de weg en mag je naar de ster aan het eind van de straal.
Voorbereiding: Print het spelbord uit op A3 formaat en de spelpionnen en dobbelsteen op A4 formaat. Knip de pionnen en dobbelsteen uit. Geef knipjes in de voetstukken en schuif ze aan de pionnen.

Zoek het Kerstkind, spelbord op A3 voor kleuters, thema kerst, juf Petra kleuteridee.nl, free Nativity gameboard, go to the stable and find jesus. free printable.

Zoek het Kerstkind, pionnen op A4 voor kleuters, thema kerst, juf Petra kleuteridee.nl, free Nativity game pawns, go to the stable and find jesus. free printable.

Kerst, memorie voor kleuters

Kopieer de bladen met plaatjes twee keer. Knip de plaatjes uit en…spelen maar.

Kerstmemorie voor kleuters 1, thema kerst, juf Petra kleuteridee, Preschool christmas memory game, free printable.  Kerstmemorie voor kleuters 2, thema kerst, juf Petra kleuteridee, Preschool christmas memory game, wise men, free printable.

 

Flanelplaten kerst voor kleuters : Jezus geboren 1

Klik voor de gekleurde flanelplaten op onderstaand afbeeldingen. Bij de platen zit een bordplan. Je kunt de platen uitknippen en van achteren voorzien van magnetisch plakband (Hema, Action, Wibra) en gebruiken op een metalen whiteboard. Voor een zwart/wit versie klik hier. Made by Didier.

Kerst, Jezus geboren, flanelplaten voor kleuters 1, kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable.  Kerst, Jezus geboren, flanelplaten voor kleuters 2- , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable.

 

Flanelplaten Advent, Maria en Elizabet, Johannes geboren

Klik voor de gekleurde flanelplaten op onderstaand afbeeldingen. Bij de platen zit een bordplan. Je kunt de platen uitknippen en van achteren voorzien van magnetisch plakband (Hema, Action, Wibra) en gebruiken op een metalen whiteboard. Voor een zwart/wit versie klik hier. Made by Didier.

Advent, de geboorte van Johannes de doper, ontmoeting v Maria en Elizabet, flanelplaten voor kleuters 1, kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable  Advent, de geboorte van Johannes de doper, ontmoeting v Maria en Elizabet, flanelplaten voor kleuters 2, kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable

Flanelplaten kerst voor kleuters : Jezus geboren

Klik voor de gekleurde flanelplaten op onderstaand afbeeldingen.  Voor een zwart/wit versie klik hier.

Kerst, de geboorte van Jezus, flanelplaten voor kleuters 1, kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable  Kerst, de geboorte van Jezus, flanelplaten voor kleuters 2, kleuteridee.nl ,Christmas nativity, Flannel Bible Sheets, free printable

 

Kerst, figuren leggen in de bouwhoek met kleuters

Figuren leggen in de bouwhoek, kerst op kleuteridee.nl, ster, make a star with blocks, free printable.  Figuren leggen in de bouwhoek, kerst op kleuteridee.nl, kribbe, make a manger with blocks, free printable.

Figuren leggen in de bouwhoek, kerst op kleuteridee.nl, stal, make a stable with blocks, free printable.

 

Raamhanger knutselen, wijzen uit het oosten

Een prachtige raamhanger over de wijzen uit het oosten, gemaakt van een papieren bord.

Kerst knutselen Wijzen uit het oosten 3, kleuteridee.  raamhanger knutselen kerst, wijzen uit het oosten, kleuteridee.

Eerst wordt de halve binnenkant van het bord weggeknipt of uit geprikt. Daarna wordt de boog blauw geverfd en de grond met zandkleur. Op de nog natte verf in zandkleur worden wat glitters gestrooid, die zo direct blijven plakken. Dan knippen de kinderen een ster uit en een afbeelding van de wijzen uit het oosten. deze worden aan het bord bevestigd met lijm. Optioneel kun je nog een snoer led lampjes op batterijen van achter door de lucht prikken. Het doosje met batterijen wordt achter de zandkleurige grind vastgeplakt met tape. Een mooi koordje bovenaan zorgt ervoor dat je de knutsel op kunt hangen. Hieronder kun je het bestand downloaden.

Knipvel wijzen uit het oosten, kerst raamhanger, kleuteridee

 

Raamhanger glas in lood knutselen, Kind in de kribbe

Glas in lood knutsel. Heel eenvoudig te maken, zelfs door de allerjongste kleuters. Print het onderstaande bestand uit op een doorzichte printbare sheet. De linderen kleuren de sheet in met raamstiften, glasstiften of krijtstiften. Vervolgens wordt de sheet gelamineerd en uitgeknipt. Met de perforator wordt er van boven een gaatje in geponst. Door het gaatje kun een een touw of cadeaulint rijgen om het raam op te hangen.

Glas in lood knutsel kerst, stained glass craft nativity kindergarten, kleuteridee  Glas in lood knutsel kerst, stained glass craft nativity kindergarten, kleuteridee 2

 

 

Raamhanger voor kerst met organza

Voor deze sfeervolle raamhanger heb je een kartonnen bord, een stuk organza, ecoline, een ronde woodsie, sterplakkertjes, crêpepapier en bedrukt papier nodig.
De kinderen knippen eerst een rond stuk midden uit het bord. Daarna besmeren zij de bolle bordrand met goud of zilver ecoline. Als dit droog is wordt de organza achter het bord geplakt.

Hanger met engel op organzastof 3, kleuteridee.  Hanger met engel op organzastof 4, kleuteridee.

Van kerstpapier, dat je hieronder kunt downloaden wordt een langwerpige driehoek geknipt voor het lijfje. Achter dit papier wordt een half bakkerskleedje geplakt. Het geheel wordt op de goede kant op de organza geplakt.Daarop komt de woodsie met een plukje watten. Het gezichtje wordt getekend en voorzien van beweegbare oogjes. Boven het engeltje worden stervormige plakfiguren bevestigd. Een zilveren of gouden sliet crêpepapier wordt van boven vast geniet om dit kunstwerk voor het raam te hangen.

Hanger met engel op organzastof, kleuteridee.  Hanger met engel op organzastof 5, kleuteridee...

kerstpapier kleuteridee  kerstpapier kleuteridee

 

Kerst, kijkdoos voor kleuters

Print de bouwkaart uit. Laat de kinderen de plaatjes kleuren en uitknippen. Voor ieder kind is een schoenendoos nodig. In het deksel van de schoenendoos prikken de kinderen een gat van minimaal 10 bij 10 cm. Voor dit gat wordt aan de binnenkant een gekleurd vliegerpapier geplakt. De bodem en de zijden in de doos worden geverfd. De figuren worden op de bodem van de doos geplakt. De engelen worden aan het deksel bevestigd. Op de bodem van de doos worden kleine stukjes stro gelegd.

Kijkdoos kerst voor kleuters, kleuteridee.nl, free printable

Kijkdoos kerst voor kleuters 2, kleuteridee.nl, free printable  kerst, kijkdoos voor kleuters, free printable, kleuteridee.nl

 

Kerstvenster voor kleuters

Een venster vol kleur over de verschillende gebeurtenissen rond kerstfeest. De kinderen knippen of prikken de lichtgrijze delen uit het venster en plakken er gekleurd vliegerpapier achter. Op de stippellijnen kun je het venster vouwen, zodat het kan blijven staan.


Kerst, venster voor kleuters , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, christmas window, free printable

Klik op onderstaande afbeeldingen om een PDF te downloaden. Print het vel op stevig papier van A3 formaat.

Kerstvenster voor kinderen, Christmas nativity craft, kleuteridee, free printable 2

Kerst, pop up kaart voor kleuters

Het werkblad inclusief werkbeschrijving, bevat zowel een gekleurde versie als een zwart wit versie. Klik op de afbeelding om naar het bestand te gaan.

Kerst, Jezus geboren, pop up kaart voor kleuters - , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, pop up card, free printable

 

 

Wijzen uit het Oosten, thema kerst voor kleuters

Mooie kerstfiguren om te gebruiken bij je kerstknutsels of op je flanelbord.Klik op de afbeelding om naar het gekleurde en/of zwart wit PDF bestand te gaan.

Kerst, Wijzen uit het Oosten, pop up kaart voor kleuters - , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, wise men pop up card, free printable

 

Kerstdiorama voor kleuters

Kerst, diorama voor kleuters , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, christmas diorama, free printable

Klik op onderstaande afbeeldingen voor het bestand.

Kerst, diorama voor kleuters 1 , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, christmas diorama, free printable

Kerst, diorama voor kleuters 2 , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, christmas diorama, free printable

 

Kerstdiorama voor kleuters

Klik op onderstaande afbeeldingen voor het bestand.

Kerst, diorama voor kleuters 3 , kleuteridee.nl ,Christmas nativity, christmas diorama, free printable

 

 Kerststal

Kerst, het feest van Jezus’ geboorte. Wat is er dan mooier om met de kinderen een stalletje te knutselen. De kinderen knippen de stal uit op de zwarte lijnen. Daarna vouwen ze de deurtjes open. De kleurplaat kleuren ze in en plakken die achter de deurtjes van de stal. Boven op de stal wordt een sterretje geplakt. Onder de foto’s vind je de werkbladen die je op stevig bruin en wit papier kunt kopiëren.

kerststal knutselen met kleuters, kleuteridee.nl , met gratis werkbladen  kerststal knutselen met kleuters, kleuteridee.nl , met gratis werkbladen

Klik hier voor het werkblad van de stal. Klik hier voor het werkblad van Jozef, Maria en Jezus in de kribbe.

Werkblad kerststal, kleuteridee.nl  kerststal 1.

 

Ster mobile

Ook met kartonnen bordjes kunnen de kleuters leuke knutsels maken. De kinderen verven de onderkant van de borden blauw. Teken op de binnenkant van de borden een ster. Ieder kind krijgt twee borden. Zij prikken de sterren uit en plakken er geel vliegerpapier tegen. Daarna worden de borden op elkaar geplakt en versierd met glitter. Met een touwtje of een lint kun je de ster overal ophangen. Het mooiste effect krijg je als de zon er door kan schijnen.

Ster mobile met kleuters, kleuteridee.nl  Ster mobile met kleuters, kleuteridee.nl

 

Stal voor de jongste kleuters

Dit is echt een werkje voor de jongste kleuters. De kinderen vouwen een stal. Ze kleuren Maria en Jozef en knippen die uit. Daarna plakken ze de stal, Maria en Jozef op een blauw papier. Een klein stukje hout is de kribbe. Het geheel wordt afgemaakt met wat stro of raffia en wat plakfiguren.

Stal knutselen met de jongste kleuters, kleuteridee.n  Stal knutselen met de jongste kleuters, kleuteridee.n

 

Kerst windlichtje

Met een lege jampot of met een pot van appelmoes kun je met kleuters een trendy windlichtje maken. De kleuters knippen een ster uit plakplastic en plakken de ster op een glazen pot. Vervolgens verven ze de hele pot wit. Als de verf nog nat is moet de ster verwijderd worden. Als de pot droog is kun je van boven een leuk slingertje bevestigen. Zet in de pot een waxinelichtje met batterij.

Windlichtje met ster, zie kleuteridee.nl  Windlichtje met ster, zie kleuteridee.nl

 

Lantaarn met de wijzen uit het oosten, thema kerst A3-formaat

Mooie lantaarn die de kinderen kunnen inkleuren en in elkaar zetten. Als je hem print op 80 grams wit papier, kun je er een waxinelichtje met batterij inzetten, dan schijnt het licht door het papier. Deze lantaarn uitprinten op A3-formaat. Er is een rode, witte en groene lantaarn.

Lantaarn voor kerst knutselen, met afbeelding van de wijzen uit het oosten, voor werkblad, ga naar kleuteridee.nl, free printable.

Lantaarn kerst rood, wijzen uit het Oosten, kleuteridee.nl, free printable.

Lantaarn kerst groen, wijzen uit het Oosten, kleuteridee.nl, free printable.  Lantaarn kerst wit, wijzen uit het Oosten, kleuteridee.nl, free printable.

 

Kleurplaten thema kerst voor kleuters

Kleurplaat de engel bij Maria, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat Jozef en Maria en het Kind in de kribbe, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat Jozef en Maria , Jezus geboren, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

Kleurplaat Kind in de kribbe, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat de herders, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat de herders 2, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

Kleurplaat de wijzen uit het oosten, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat Jozef droomt, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.Kleurplaat Jozef droomt, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

Kleurplaat de herders in het veld, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.  Kleurplaat de herders in het veld 2, thema Kerst voor kleuters, kleuteridee, free printable.

 

Kleurboekje kerst voor kleuters

Kleurboekje over kerstfeest op A6 formaat met 8 pagina’s.

Kleurboekje kerst, Jezus geboren, voor kleuters, kleuteridee, free printable