Ziek zijn

►Interactieve praatplaat                  
►Interactieve liedlijst
►Themapakket ‘ziek zijn’                          

►Taal
►Hoeken en rollenspel
►Rekenen
►Schrijven
Overige werkbladen
►Knutselen
►Kleurplaten

Gratis bestanden downloaden van kleuteridee met Dropbox.

 

Deze pagina wordt komende weken vernieuwd!

Interactieve praatplaat thema ziekenhuis voor kleuters

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over de herfst. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen. © Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Interactieve praatplaat, thema ziekenhuis by juf Petra, kleuteridee.nl, met veel informatieve video's

 

Interactieve lijst met liedjes voor kleuters, thema ziekenhuis

Scrol over de plaat en klik op de linkjes voor allerlei liedjes over het ziekenhuis.

Allerlei liedjes bij thema ziek zijn voor kleuters, kleuteridee.nl , bij juf Petra, interactieve lijst

 

Themapakket bij thema ‘Ziek zijn’

Kom je spelen, heb je pijn? Of wil jij de dokter zijn?
Pillen voor je buik of mond,  je bent vast weer snel gezond!

Drie eenvoudige, vrolijke educatieve spellen, een spelscript voor themahoek ‘dokter’, een spelscript voor themahoek ‘apotheek’ en handige anatomieposters voor kleuters bij het thema ‘ziek zijn’. Met doelen uit de ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Door het spelen van de spellen oefenen de kids o.a. tellen, wegen, letters, woordbeeld, visuele waarneming, samen spelen, betekenisvol rollenspel en kennis over het lichaam. De spellen kunnen ook gebruikt worden in taal-en rekenhoek.

Themapakket bij thema 'ziek zijn'      Themapakket ziek zijn voor kleuters, kleuteridee, spellenpakket

Een fantastisch pakket (61 pagina’s) met drie leerzame spellen, twee spelscripts en een aantal educatieve posters voor rollenspel en kringactiviteiten.
Bij het eerste spel gaat het erom dat de speler zoveel mogelijk letters krijgt waarmee hij het woord pil kan maken. Wie de meeste pillen heeft is weer gezond en wint het spel.
Het tweede spel is een Bingospel met 24 verschillende Bingokaarten over het ziekenhuis.
Het derde spel is een pillendomino. Hier oefenen de kinderen al spelend, tellen en getalbeeld.
Met het spelscript ‘dokter’ kunnen de kinderen aan de hand van de plaatjes zeker drie kwartier betrokken spelen in de doktershoek.
Zo ook met het spelscript ‘apotheek.’ Zeker drie kwartier zijn de kinderen spelend aan tellen, aan het wegen en vergelijken. Ook zoeken ze letters op de medicijndoosjes-en potjes.
Tenslotte zijn er nog allerlei anatomieposters en een poster voor de apotheek om het rollenspel ‘betekenisvol en echt’ te maken.
Kortom een onmisbaar educatief pakket bij het thema ‘ziek zijn’ voor kleuters met doelen uit het observatiesysteem ‘Leerlijnen Jonge Kind’.
Te gebruiken bij in hoeken en als activiteit tijdens de werkles.

 

 Woordkaarten ziekenhuis voor kleuters

woordkaarten 1 voor kleuters, thema ziekenhuis, kleuteridee, juf Petra     woordkaarten 2 voor kleuters, thema ziekenhuis, kleuteridee, juf Petra

 

Themahoek dokter voor kleuters

Maak een themahoek met een dokterspraktijk. Zet hierin een dokterstafel met twee stoelen, een bed en een kast met allerlei doktersbenodigdheden. Hang aan de wand allerlei platen van lichaamsdelen en anatomie. Zorg voor pleisters, verband, een mitella en krukken. Met het spelscript van Kleuteridee spelen twee kinderen meer dan drie kwartier gericht in deze hoek. En wat genieten ze ervan!

Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 1

Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 5     Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 4

De dokter mag een echte doktersjas aan en hangt de stethoscoop om zijn nek. Hij wast eerst zijn handen. Dan laat hij de patiënt binnen en begint een gesprekje met de patiënt. Tijdens een kringgesprek is aan de orde geweest welke vragen de dokter kan stellen. Welk dagdeel heeft de patiënt last? Heeft hij dan iets bijzonders gedaan of gegeten? Enzovoort. Vervolgens wordt het hele spelscript op papier van Kleuteridee afgewerkt. Als alles klaar is schrijft de arts een recept uit wat het kind bij de apotheek in de klas mag ophalen. Daarna wordt de arts de nieuwe patiënt en de patiënt wordt de nieuwe arts.

Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 3

Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 6       Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 9       Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 8

Rollenspel dokter. doktershoek, kleuteridee 11

 

Themahoek apotheek voor kleuters

Als de patiënten in de doktershoek een recept krijgen, is het natuurlijk erg leuk dat ze met dit recept naar de apotheek in de klas kunnen om hun medicijnen te halen. Wij maakten daarom een leuke apotheek in de klas. Omdat er maar twee kinderen per speel/werkles met een recept komen, hebben we ook een geweldig spelscript voor de apotheek gemaakt. Ook met dit script zijn de kinderen zeker drie kwartier intensief aan het werken en spelen.

Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 1     Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 2

Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 3     Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 5     Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 6

Zet in de hoek allemaal lege medicijndoosjes en potjes. Laat de kinderen die meenemen naar school. Wij hebben als pillen twee zakken Skittels gebruikt. Zo heb je allerlei kleuren pilletjes. Na goede instructie hebben de kinderen in onze groep niet één keer een snoepje opgegeten. Zorg voor verschillende weegschalen, spuiten, verband, apothekersjassen en een kassa.

Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 7     Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 9

Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 8     Rollenspel ziek zijn. apotheek, kleuteridee 10

 

Rekenen rond thema ziekenhuis

Koorts! Leg de kaartjes in de goede volgorde, thema ziek zijn, kleuteridee, juf Petra, free printable     Pleisters, zoek de goede schaduw met kleuters, thema ziekenhuis, kleuteridee , juf Petra, free printable

Pleisters tellen met kleuters, thema ziekenhuis, kleuteridee.nl , juf Petra, free printable.

 

 

Wat hoort er in de tas van de dokter,  thema ziekenhuis

Wat hoort er in de tas van de dokter voor kleuters, thema ziekenhuis, kleuteridee.nl , juf Petra, free printable.

 

Patiënt maken van karton

De basis van deze poppen is een witte kartonnen pop van Heutink. De kinderen verven deze pop tijdens een werkmoment in de huidskleur die ze mooi vinden. Als de pop droog is maken ze er haar en ogen op.

zieke poppen knutselen, kleuteridee, thema ziek 2

Zorg dat er een paar sjablonen van karton op tafel liggen van een pyjama, nachthemd en ondergoed. Deze sjablonen trekken de kinderen zelf om op een papier naar keuze. Daarna knippen ze het kledingstuk uit en plakken het op de pop. Daarna mogen ze de pop ziek maken. Dit kan door vlekjes te tekenen met stift of door verband en pleisters op de pop te plakken. Met rode stift kunnen ze nog wat bloed maken. Voor de zieke poppen hebben we ook bijbehorende bedden gemaakt.

 

Bedden knutselen

Van een deksel van een schoenendoos knutselen de kinderen een bed. Het hoofdeinde en voeteneinde worden uit één stuk karton met de poten geknipt en vastgeniet aan het deksel. Het karton wordt in een gewenste kleur geverfd. Voordat de kartonnen onderdelen worden vastgeniet, leggen de kinderen de deksel op stof en trekken de deksel om met een stift. Ze knippen de stof op de lijn en hebben nu een onderlaken. Zo wordt er ook een gekleurd dekbed geknipt.

bedden knutselen, kleuteridee, thema ziek

bedden knutselen, kleuteridee, thema ziek 3

 

 

Recept van de dokter stempelen

Recept dokter stempelen, thema ziek zijn, kleuteridee, free printable     Recept dokter stempelen, thema ziek zijn, kleuteridee, free printable 2

De kinderen stempelen het woord recept van een voorbeeld na. De recepten worden later echt gebruik in de doktershoek en voor de apotheek in de klas.

recept stempelen, thema ziek, dokter, kleuteridee, free printable

 

Stethoscoop knutselen met kleuters

Stethoscoop knutselen met kleuters, kleuteridee, thema ziek zijn.

Deze stethoscoop is gemaakt van dun ijzerdraad waar strijkkraaltjes zijn aangeregen. Onderaan komt een dop van een fles en aan de uiteinden wordt een grotere kraal geregen om de stethoscoop in de oren te kunnen hangen. Groep 2 kun je reeksen kralen laten rijgen, waarbij de kleuren steeds terug komen.