China

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Spellenpakket ‘China’
►Taal
►Prentenboek over het Chinese Nieuwjaar
►Rekenen
►Schrijven
►Hoeken en rollenspel

►Knutselwerkjes
►Bouwkaarten Chinese gebouwen
►Gymlessen thema China
►Chinese spellen op computer
►Kleurplaten

Gratis bestanden downloaden van kleuteridee met Dropbox.

China is een prachtig land. De cultuur is zo anders, dat het leuk is om met kleuters over dit land te werken. Als christelijke leerkracht zul je wel in gesprek moeten gaan met de kinderen. In China is erg veel bijgeloof, er staan overal afgoden en iedereen is bang voor boze geesten. Een geweldig aanknopingspunt om met de kinderen te bespreken hoe we dat vanuit Bijbels oogpunt zien en hoe God bescherming biedt! Daarom is het belangrijk dat je als leerkracht eerst de filmpjes van de interactieve praatplaat zelf bekijkt. Ook bij de legende van Nian, is tegenwicht vanuit de Bijbel erg belangrijk. Onze ervaring is dat er fijne gesprekken met de kinderen ontstaan.

Interactieve praatplaat thema China

Een praatplaat om met kleuters in gesprek te gaan over China. Scrol met de muis over de plaat en klik op de linkjes om allerlei informatieve kennis op te doen.
© Deze plaat mag niet op andere websites worden getoond.

Fullscreen

 

Interactieve liedlijst, thema China

Liedjes bij thema China, veelal met muziek en beeld om tijdens het leren op het digibord te laten zien. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de sterretjes om een liedje te zien en te horen. De linkjes met een c bevattten Chinese liedjes door kinderen in China gezongen. Ze zijn grappig om met kleuters te bekijken, maar te moeilijk om aan te leren.

Fullscreen

 

 

Spellenpakket thema ‘China’

Bij het thema China is een prachtig spellenpakket verschenen. Het bevat vijf prachtige spellen over het thema ‘China’. Er zijn veel taal- en rekendoelen in verwerkt. De doelen komen uit de observatiemethode ‘Leerlijnen Jonge Kind’. Je kunt spellen als werkje inzetten of in reken- en taalhoek gebruiken.

Speel de drakenbootrace, zoek de pandaberen, zorg dat je de langste lampion hebt, zet de Chinezen van kort naar lang en krijg als eerste alle letters om het woord ‘China’ te maken.

Spellenpakket 'China' , kleuteridee.nl, voorkant.  Spellenpakket 'China' , kleuteridee.nl, collage.

 

Woordkaarten voor kleuters, thema China

Woordkaarten voor kleuters, thema China 1, kleuteridee.nl, free printable.  Woordkaarten voor kleuters, thema China 2, kleuteridee.nl, free printable.

 

Woordkaart met minderheidsgroepen uit China

China kent 56 verschillende bevolkingsgroepen. De grootste bevolkingsgroep zijn de Han Chinezen. Iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen kleding, traditie en gewoonten. Op onderstaande woordkaarten zie je enkele van deze bevolkingsgroepen.

Woordkaarten voor kleuters, thema China 3, Chinese minderheidsgroepen, kleuteridee.nl, free printable.

 

Rekenen met kleuters, thema China

Zoek de schaduw van de panda, thema China, kleuteridee.  Samen 6, rekenen met kleuters, thema China, kleuteridee.nl, free printable.

 

Schrijfpatronen drakenboot en Chinese muur, thema China

Schrijfpatroon drakenboot voor kleuters, thema China, kleuteridee.nl, free printable.  Schrijfpatroon Chinese muur voor kleuters, thema China, kleuteridee.nl, free printable.

 

Rollenspel thema China

Maak van de huishoek een Chinese woning. Leg daar een houten kist met Chinese kleding in. Ook Chinese hoeden en pantoffels zijn erg leuk om in de hoek te gebruiken. Hang een aantal lampionnen op en ook een bamboe vliegengordijn geeft een extra Chinees gevoel in deze themahoek. Andere materialen die in de hoek passen zijn: parasol, waaiers, fruit, theeservies met thee, rijstkommetjes, rijst, stokjes, plastic fruit en groenten, een wok,  huisdieren (knuffels), Chinese krantjes enz, enz.

Rollenspel in themahoek China, kleuteridee.nl

Rollenspel in themahoek China 4, kleuteridee.nl  Rollenspel in themahoek China 2, kleuteridee.nl  Rollenspel in themahoek China 3, kleuteridee.nl

Na een paar weken kun je een nieuwe spelimpuls aanbrengen door rijst en gedroogde banaan toe te voegen aan de hoek. De kinderen slaan druk aan het wokken en maken allerlei Chinese gerechten. Ook erg leuk om met stokjes wat uit de wok te pakken.

Chinees rollenspel in de huishoek, wokken, thema China, kleuteridee.nl  Chinees rollenspel in de huishoek, wokken 2, thema China, kleuteridee.nl

 

Thematafel Pandaverzorger

Leg op een tafel wat kunstgras, takjes, boomschijfjes, en groen bamboegras. Met wat kleine pandaberen, een poppetje en een auto om de dieren te vervoeren, zijn de kinderen uren aan het spelen. Het is ook leerzaam om op de tafel een aantal fotoboeken over panda’s neer te zetten.

Themahoek pandaverzorger 4, thema China, kleuteridee.nl  Themahoek pandaverzorger, thema China, kleuteridee.nl

Themahoek pandaverzorger 2, thema China, kleuteridee.nl  Themahoek pandaverzorger 3, thema China, kleuteridee.nl

 

Chinese karakters verven met water op steeds weer herbruikbare mat

Leuke Chinese mat met voorbedrukte karakters. De kinderen kunnen met een kwast met water de karakter inkleuren. Ze worden den zwart. Als de mat weer opdroogt, verdwijnt het zwart en zijn de karakters steeds weer opnieuw in te kleuren.

Karakters maken met water op een steeds opnieuw bruikbare mat, thema China, kleuteridee

 

Verhaal over de oorsprong van het Chinese nieuwjaar, het verhaal van Nian

Wil je echt begrijpen waarom het Chinese nieuwjaar wordt gevierd met rotjes, veel rood papier, lampionnen, en harde muziek, dan is onderstaand prentenboek een must! De legende van Nian.
Klik op de afbeelding om naar het verhaal en de platen te gaan.

Het verhaal van Nian, over de oorsprong van het Chinese Nieuwjaar, verhaal voor kinderen, kleuteridee.nl

 

Lampionnen maken bij thema China

Beplak glazen potjes met stukjes vliegerpapier. Daarna tekenen de kinderen een karakter op het potjes en maken er gele slingers onder.

Chinese lampionnen van potjes beplakt met vliegerpapier, thema China 4, kleuteridee.nl

 

Chinese vlag maken met kleuters

De sterren van de vlag worden ingekleurd met gele wasco. Daarna wordt de vlag met ecoline rood geverfd. De kinderen stempelen ook het woord China op de vlag. Je kunt de vlag hieronder downloaden.

Chinese vlag maken met kleuters, thema China 4, kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl  Chinese vlag maken met kleuters, free printable, thema China 4, kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl.

 

Vuurwerk tijdens het Chinese nieuwjaar, thema China

De kleuters tekenen het vuurwerk met gekleurd wasco in de lucht op het papier. Vervolgens wordt het papier ingesmeerd met blauwe ecoline.

Chinees vuurwerk maken met kleuters 2, kleuteridee.nl, Chinese firework for kindergarten free printable  Chinees vuurwerk maken met kleuters, kleuteridee.nl, Chinese firework for kindergarten free printable A3.

 

Chinezen knutselen met kleuters

Van Optimelflesjes, witte balletjes, papier en chenilledraad kun je deze grappige Chinezen maken.

Chinezen maken met kleuters, thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl  Chinezen maken met kleuters 2, thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl

 

Chinese waaiers kleuren en vouwen

De kinderen tekenen met wasco figuren op een papier en verven het blad daarna met ecoline. Als het papier droog is worden de waaier gevouwen. Onderaan wordt een kantje geknoopt.

Chinese waaier maken met kleuters , thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl  Chinese waaier maken met kleuters 2 , thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl

 

Panda’s verven met een vork

Met een vork verven de kinderen deze panda’s. De ogen, oren en snuit worden later van papier geknipt en erop geplakt.

Panda maken met kleuters, thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl  Panda maken met kleuters 3, thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl  Panda maken met kleuters 2, thema China , kijk voor de beschrijving op kleuteridee.nl

 

Chinese rijstkommetjes kleien en verven

De kinderen vormen vanuit één bal klei een kommetje. Als de kommetjes droog zijn, kunnen ze geverfd worden. Het is erg leuk om daarna ook wat rijst in de schaaltjes te doen.

Chinese rijstkommetjes van klei, thema China, kleuteridee.nl  Chinese rijstkommetjes van klei 2, thema China, kleuteridee.nl

 

Pagode knippen en plakken

Laat de kinderen wat foto’s zien van Chinese pagodes. Daarna knippen en plakken ze er één van papier.

Chinese pagode knippen en plakken, thema China, kleuteridee.nl  Chinese pagode knippen en plakken 4, thema China, kleuteridee.nl  Chinese pagode knippen en plakken 3, thema China, kleuteridee.nl

 

Panda’s tekenen en bamboe stempelen

De kinderen tekenen aan de hand van een stap voor stap voorbeeld (download hier), een panda met wasco. Ze knippen deze panda uit. Op een gekleurd papier stempelen ze bamboe. De stempels worden gemaakt door stukjes steel en blaadjes uit rubber te knippen en deze op een blokje hout te plakken. De stempels worden ingesmeerd met een kwastje met ecoline en het stempelfeest kan beginnen.

Panda's tekenen en bamboe stempelen, knutselen met kleuters, kleuteridee  Panda's tekenen en bamboe stempelen 4, knutselen met kleuters, kleuteridee

Panda's tekenen en bamboe stempelen 5, knutselen met kleuters, kleuteridee  Panda's tekenen en bamboe stempelen 6, knutselen met kleuters, kleuteridee

Chinezen knutselen met stofpapier, knoopjes en kant

De basis is een kartonnen pop die je kunt bestellen bij de schoolgroothandel.

Chinezen knutselen met kleuters, thema China, kleuteridee  Chinezen knutselen met kleuters 2, thema China, kleuteridee

 

Chinees schilderij met kersenbloesem

De kinderen tekenen een vaas van Chinees aardewerk, decoreren hem met blauwe stift en knippen de vaas uit. Op de tafel lagen een paar afbeeldingen van een Chinese vaas. De kinderen blazen druppels zwarte ecoline tot takjes en maken bloesem van plakfiguren of ponsjes. Boven- en onder aan het schilderij worden latjes geplakt. Aan dit schilderij kun je drie werklessen werken met de kinderen.

Chinees schilderij met kersenbloesem in Chinese vaas, thema China voor kleuters, kleuteridee.nl  Chinees schilderij met kersenbloesem in Chinese vaas 3, thema China voor kleuters, kleuteridee.nl

Chinees schilderij met kersenbloesem in Chinese vaas 2, thema China voor kleuters, kleuteridee.nl  Chinees schilderij met kersenbloesem in Chinese vaas 4, thema China voor kleuters, kleuteridee.nl

 

Chinese zegelstempels maken met kleuters

Chinese zegelstempels zijn handgemaakt en worden met rode inkt gestempeld. Het is een symbool van een van authoriteit en kracht. Een zegelstempel is meestal vierkant. De kinderen maken de stempels door stukjes rubber uit te knippen en deze op een vierkant blokje hout te plakken. Als de stempels opgedroogd zijn, begint de stempelpret. Je kunt een stempelkussen gebruiken of het stempel met een kwast met rode ecoline insmeren. Daarna kunnen de kinderen ook elkaars stempel proberen.

Chinese zegelstempel maken met kleuters 2, thema China, kleuteridee.nl  Chinese zegelstempel maken met kleuters, thema China, kleuteridee.nl

 

Chinese hoeden knutselen

Chinese hoed knutselen met kleuters, Chinese hats for kindergarten, kleuteridee.nl  Chinese hoed knutselen met kleuters 2, Chinese hats for kindergarten, kleuteridee.nl

 

Chinees maken met strijkkralen

Chinese maken van strijkkralen met kleuters 2, thema China, kleuteridee.nl

 

Chinese tangram maken met kleuters, zwaan en poes

Chinese tangram maken met kleuters 1, thema China, kleuteridee.nl  Chinese tangram maken met kleuters 2 poes, thema China, kleuteridee.nl

 

Chinese traktatie voor kleuters

Chinese traktatie voor kleuters, thema China, kleuteridee.nl

 

Bouwkaarten voor kleuters, thema China

Kaarten om na te bouwen in de bouwhoek.

Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 1, Kindergarten China theme, buildingcards, free printable, kleuteridee.nl.  Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 2, fKindergarten China theme, buildingcards,ree printable, kleuteridee.nl.

Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 3, Kindergarten China theme, buildingcards,free printable, kleuteridee.nl.  Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 4, Kindergarten China theme, buildingcards,free printable, kleuteridee.nl.

Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 5, Kindergarten China theme, buildingcards,free printable, kleuteridee.nl.  Bouwkaarten met Chinese gebouwen, bouwhoek thema China, kaart 6, Kindergarten China theme, buildingcards, free printable, kleuteridee.nl.

 

Gymles thema China voor kleuters 

Gymles voor kleuters, thema China, kleuteridee

Inleiding: Chinese muur tikkertje: Het spel begint met 1 tikker. Als de tikker een ander kind tikt, moet deze de hand van de tikker beet pakken. Ze mogen nu samen tikken. Elk kind dat nu aan de buitenkant loopt mag tikken. De binnenste schakels mogen elkaar niet loslaten. Het spel is afgelopen als iedereen getikt is. Als je getikt wordt moet je de hand vast pakken van degene die je getikt heeft. Je mag niet onder of door de “Chinese muur” heen lopen en op het hoofd tikken telt niet.

Kern 1: Chinese muur oefening: Verdeel de klas in een aantal groepen. Zet iedere groep in een rij aan de korte kant van de bank. Aan de beiden randen van de bank worden blokken neergezet (zie afbeelding). De kinderen lopen daarna om de beurt over deze Chinese muur. De kantelen mogen niet omvallen. De moeilijkheid kan opgevoerd worden door de blokken van weerszijde dichter bij elkaar te zetten.

Kern 2: Drakenbootsrace: Alle banken staan met de korte kant tegen dezelfde muur met voldoende tussenruimte. De banken zijn de drakenboren. Van ieder groepje gaat één kind op de bank van zijn groepje zitten en houdt zich goed vast. Na het startsein van de leerkracht moeten de groepjes hun eigen drakenboot met passagier zo snel mogelijk naar de overkant dragen. Wie het eerst aan de overkant is, met de passagier nog in de boot, heeft gewonnen.

Afsluiting: Beweging in het park: Eén kind komt voor de groep staan. De rest van de groep staat in enkele rijen van ongeveer 4 kinderen, Zij staan met hun gezicht naar het kind voor de groep. Het kind gaat langzaam allerlei bewegingen maken met armen en/ of benen. Alle kinderen proberen allemaal tegelijk al deze bewegingen na te doen.

 

Gymles thema China voor kleuters 2

Gymles voor kleuters, thema China, les 2, kleuteridee.nl

Inleiding: Chinese vaste muur: Zet met behulp van vier pylonen een rechthoek uit met een doorsnede van 3 meter, midden in de zaal van muur tot muur. Dit is de Chinese muur. Kies één tikker, deze gaat in het  vak (op de muur) staan. Als een kind wordt getikt gaat deze aan de zijkant op de muur met zijn hand tegen de wand van de zaal staan. De volgende die wordt getikt, pakt de hand van het eerste kind en zo vormt zich een rij van kinderen op de muur. De kinderen in de rij staan met hun benen wijdt. De andere, nog niet getikte, kinderen mogen door de poortjes van de muur heen kruipen. Het buitenste kind van de muur mag meehelpen met tikken.

Kern 1: Olifant rijden: De kinderen maken tweetallen van ongeveer even zware kinderen. Het ene kind gaat op handen en knieën zitten en is de olifant. Het andere kind klimt op de rug en mag een ritje naar de overkant maken. Daarna ruilen de kinderen om.

Kern 2: Pagode estafette: Verdeel de kinderen in een aantal groepen. Laat ze bij de muur in rijen naast elkaar staan met voldoende tussenruimte, achter een pylon. Hun gezicht is naar de muur aan de overkant gericht. Hier ligt voor iedere groep een hoepel. Bij de pylon liggen 10 blokken. Na een startsein nemen alle voorste kinderen een blok, rennen z.s.m. naar de hoepel en zetten hun blok rechtop in de hoepel. Ze rennen terug, geven het kind dat nu vooraan staat een nieuw blok en gaan zelf achteraan in de rij staan. Het kind dat het blok kreeg, rent nu z.s.m. naar de hoepel en zet zijn blok dwars op het blok dat al in de hoepel staat. Zo herhaalt het spel zich. De blokken worden steeds recht en dwars op elkaar gestapeld en vormen zo een pagode. De groep die het eerst zijn pagode af heeft, is winnaar. Valt de pagode om, dan moet de groep van voren af aan beginnen.

Afsluiting: Chinese hurkzit: Vorm een kring met de kinderen. Iedereen gaat in de Chinese hurkzit (zie afbeelding) zitten. Ieder kind dat het niet meer vol kan houden of omrolt, is af. Het kind dat het langste in de Chinese hurkzit kan blijven zitten, is winnaar. Let op; de voeten staan plat op de grond.

Gymles voor kleuters, thema China, Chinese hurkzit, kleuteridee.nl

 

 De volgorde van getallen oefenen op computer of digibord, stel zelf de moeilijkheidsgraad in.

Chinese draak, zet de nummer in de goede volgorde voor digibord of IWB, thema China op kleuteridee.nl

 

Maak een Chinese stad of de Chinese muur op digibord of computer (kan fullscreen)

Maak een Chinese stad of een Chinese muur, thema China voor digibord of IWB op kleuteridee.nl

Kleurplaten bij thema China

kleurplaat, Chinees huis, colorpage chinese house, kleuteridee.nl  kleurplaat, Chinese lantaarn, colorpage chinese lantern, kleuteridee.nl

kleurplaat, Chinese pagode, colorpage chinese pagode, kleuteridee.nl  kleurplaat, Chinese nieuwjaar, colorpage chinese new year, kleuteridee.nl

kleurplaat, Chinese nieuwjaars cadeautjes, colorpage chinese new year gifts, kleuteridee.nl  kleurplaat, Chinese nieuwjaars drakendans, colorpage chinese new year dragon dance, kleuteridee.nl

kleurplaat, Chinees landschap, colorpage chinese landscape, kleuteridee.nl  kleurplaat, Chinese kinderen, colorpage chinese kids,, kleuteridee.nl

kleurplaat, drakendans, colorpage chinese ldragondance, kleuteridee.nl