Fotograaf

Geweldige rekenmat, bewegend leren, rekenhoek, kleuteridee

►Interactieve praatplaat
►Interactieve liedlijst
►Woordkaarten
►Fotograaf lotto
►Rollenspel en themahoeken
►Taal
►Rekenen
►Schrijven
►Computerspel
►Knutselwerkjes
►Buitenspel
►Apps

Gratis bestanden downloaden van kleuteridee met Dropbox.

 

Interactieve praatplaat voor kleuters bij thema ‘de fotograaf’

Allerlei video’s voor kleuters bij het thema ‘de fotograaf’. Scrol over de afbeelding om de linkjes te zien en klik op de icoontjes om een video te zien en te horen.

Fullscreen

 

Interactieve liedlijst, thema ‘de fotograaf’

Leuke liedjes voor kleuters bij het thema ‘de fotograaf’. Klik op de linkjes om de liedjes te zien en te beluisteren.
Fullscreen

 

 

Woordkaarten voor kleuters, thema ‘de fotograaf’

Woordkaarten bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, kleuteridee.nl, free printable.  Woordkaarten 2 bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, kleuteridee.nl, free printable.

 

Fotograaf lotto

Pak een foto, kijk dan goed of hij op jouw kaartje moet!

Een educatief lottospel met 6 themaspelborden bij het thema ‘de fotograaf’.
De volgende spelborden behoren tot het spel:
Bruidsfotografie, Wildfotografie, Natuurfotografie, Landschapsfotografie, Portretfotografie, Nieuwsfotografie.

Fotograaf lotto, educatief spel voor kleuters, kleuteridee.nl  fotograaf lotto, kleuteridee.nl

 

Themahoek fotograaf, rollenspel voor kleuters 

Hang een laken in de hoek en leen wat flitslampen. Zorg voor een stevig statief met een camera. Na duidelijke instructie kunnen kleuters prima met deze materialen omgaan. Leg wat hoedjes en decoratiemateriaal in de hoek. De kinderen genieten van het maken van de foto’s. Leg uit dat het de bedoeling is dat ze een mooie compositie maken. Met elkaar de foto’s terug kijken geeft veel pret. ook kun je bespreken wat er volgende keer nog beter kan.

Themahoek en rollenspel thema 'de fotograaf', kleuteridee.nl, kindergarten photographer roleplay area, photographer theme

Themahoek en rollenspel thema 'de fotograaf', kleuteridee.nl, kindergarten photographer roleplay area, photographer theme 2  Themahoek en rollenspel thema 'de fotograaf', kleuteridee.nl, kindergarten photographer roleplay area, photographer theme 3

 

Kleuters schieten een klassenfoto,themahoek fotograaf

Het is erg leuk om de kinderen in een fototentje (verkrijgbaar bij Xenos) klassenfoto’s te laten maken. Leg wat Playmobilpoppetjes klaar en leer de kinderen een leuke collage te maken.

Klassenfoto maken van Playmobilpoppetjes met kleuters , kleuteridee.nl, thema fotograaf

Klassenfoto maken van Playmobilpoppetjes met kleuters 2 , kleuteridee.nl, thema fotograaf  Klassenfoto maken van Playmobilpoppetjes met kleuters 3 , kleuteridee.nl, thema fotograaf

 

Reportage bruidsfotografie maken met kleuters

Start deze activiteit met een kringgesprek over bruidsfotografie en laat enkele filmpjes aan de kinderen zien over het werk van de bruidsfotograaf. Daarna kunnen de kinderen zelf een reportage van elkaar maken. De fotograaf geeft aan hoe het bruidspaar moet staan. Vraag de kinderen om bruidsjurkjes/prinsessenjurkjes en kleren voor de bruidegom mee te nemen. Ook schoenen zijn leuk. Vaak passen de jongen met hun eigen schoenen aan de grote trouwschoenen, zodat ze toch goed lopen kunnen.

Kleuters maken een trouwreportage van elkaar, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Laat de fotograaf gebruik maken van een statief, zodat de foto’s scherp zijn en de camera niet kan vallen. Kinderen uit groep 2 kunnen dit al heel goed!

Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 2, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 4, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Leer de kinderen inzoomen en uitzoomen en vertel hen hoe ze kunnen zien of de foto gelukt is. Het is grappig om te zien hoe nieuwsgierig het bruidspaar is naar elke foto.

Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 6, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 7, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 8, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een trouwreportage van elkaar 9, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

 

Rekenen met kleuters, thema ‘fotograaf’

Van klein naar groot en een grafiek maken met kleuters.

Rekenen bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, van klein naar groot, kleuteridee.nl, free printable.  Rekenen bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, grafiek, kleuteridee.nl, free printable.

 

Schrijfpatronen voor kleuters, thema ‘fotograaf’

Schrijfpatroon camera en schrijfpatroon flitser

Schrijfpatroon bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, camera, kleuteridee.nl, free printable writing pattern photographer theme.  Schrijfpatroon bij thema 'de fotograaf' voor kleuters, flitser, kleuteridee.nl, free printable writing pattern photographer theme.

 

Camera knutselen met kleuters

Maak een ‘echte camera’ met de kids. De kinderen in mijn klas waren erg enthousiast. Ze kunnen er zeker vijf werklessen mee vooruit. Neem twee doosjes. De ene ter grote van een camera en de andere ter grote van een flitser. Plak een aantal doppen op de doos waar de lens en de flitser moeten komen. Verf daarna de dozen zwart. (Als je de dozen eerst verft en daarna van doppen voorziet, vallen de doppen er snel af).

Foto camera met schermpje en lens en flitser knutselen met kleuters 3, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download.  Foto camera met schermpje en lens en klikflitser knutselen met kleuters , kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download
Gebruik voor de flitser twee dopjes die op elkaar passen en een beetje in elkaar klikken. Dit zal ervoor zorgen dat de flitser stabiel op de camera staat en er ook afgehaald kan worden. De dop voor de lens hebben wij ook zo groot gekozen dat er precies een wc-rolletje of lege keukenrol stevig in geschoven kan worden. Als de rolletjes te dun zijn, kun je aan het uiteinde wat tape op de rol plakken.

Foto camera knutselen met kleuters, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download  Foto camera met schermpje en lens en flitser knutselen met kleuters, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download.

Ook de lenzen worden geverfd. Het hieronder afgebeelde knipvel kun je gebruiken om de camera en lenzen te beplakken.

knipvel voor pimpen van camera en lezen, kleuteridee.nl, free printable, thema fotograaf, foto  Foto camera met schermpje en lens en flitser knutselen met kleuters 4, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download

Aan de achterkant kun je een stukje plakken uit een doorzichtige map. Dit is het schermpje van de camera. Je kunt het schermpje van het knipvel hierin stoppen, maar je kunt er ook een foto van het kind is doen.

Foto camera met schermpje knutselen met kleuters, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download  Foto camera met schermpje en lens knutselen met kleuters, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download.

Tenslotte kun je bovenop nog een dopje als knop gebruiken. Een touwtje aan de zijkant, bevestigt met zwarte tape, maakt de camera af.

Foto camera met schermpje en lens en flitser knutselen met kleuters 2, kleuteridee.nl, thema fotograaf, met gratis download.  Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen 6, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme

 

Fototas van de fotograaf maken met kleuters

De kinderen verven een schoenendoos. Als de doos droog is wordt de ‘fototas’ versierd.

Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen 5, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme  Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen 7, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme

Op de voorkant worden twee ‘riemen’ geplakt van papier. De koffer wordt versierd met stikkers en ander decoratiemateriaal.

Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme

Vervolgens wordt er een schouderband aan de tas geniet. Aan de schouderband wordt een label met de naam gehangen. De tas wordt opgevuld met zacht materiaal, zoals vulmateriaal, kapok of watten.

Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen 4, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme  Fototas van de fotograaf met zelfgemaakte camera en lenzen 3, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten photoghrapher theme

 

Collage natuurfotografie door kleuters

Geef de kinderen een kleurplaat van een fotograaf en laat ze de kleurplaat inkleuren. Daarna wordt de fotograaf uitgeknipt. De volgende werkles schilderen de kinderen een landschap. Voor het schilderen kunnen ze al een dier uitkiezen, die ze later op hun collage willen plakken. Zo kunnen ze van tevoren bedenken welk landschap er voor hun dier nodig is en geschilderd moet worden. Een volgende werkles knippen ze het dier uit en plakken de fotograaf en het dier op hun collage.
Klik hier voor de kleurplaten van de fotograaf.  Klik hier voor het knipvel met de dieren A3-formaat.

Kleuters maken een collage van een natuurfotograaf 3, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf', met gratis downloads  Kleuters maken een collage van een natuurfotograaf 7, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf', met gratis downloads

Kleuters maken een collage van een natuurfotograaf 2, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf', met gratis downloads  Kleuters maken een collage van een natuurfotograaf, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf', met gratis downloads

Kleuters maken een collage van een natuurfotograaf 5, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf', met gratis downloads

 

Kleuters tekenen pasfoto’s, thema ‘de fotograaf’

Geef de kinderen een vel met vier kleine vakjes en laat ze zelf pasfoto’s tekenen. Klik hier voor het werkblad.

Kleuters tekenen pasfoto's, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf'  Kleuters tekenen pasfoto's 2, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf'

Kleuters tekenen pasfoto's 3, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf'  Kleuters tekenen pasfoto's 4, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf'

 

Gouden fotolijst voor de bruidsfoto van de kleuters

De kinderen maken van karton een fotolijst voor hun bruidsfoto. Eerst wordt er een rechthoek uit het karton geprikt. Daarna wordt de lijst met gouden inkt geverfd. Als alles droog is versieren de kleuters hem met edelstenen en plakken de foto achter de lijst. Om de lijst te laten staan wordt er aan de achterkant een kartonnetje geniet. Om de lijst op te hangen kun je met de haakjestang een haakje bevestigen.

Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 3, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 2, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 4, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 6, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto met diamanten, kleuteridee, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Om de lijst te laten staan wordt er aan de achterkant een kartonnetje geniet. Om de lijst op te hangen kun je met de haakjestang een haakje bevestigen.

Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 5, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto 7, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Kleuters maken een gouden lijst voor hun bruidsfoto, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

 

De kleuterfotografen maken een portfolio

Aan het einde van het thema is het leuk om wat foto’s af te drukken, zodat de kinderen een portfolio kunnen maken met hun foto’s.
Het bestand van het portfolio kun je hier downloaden.

Portfolio van de fotograaf 2, thema fotograaf voor kleuters, kijk op kleuteridee.nl voor gratis downloads  Portfolio van de fotograaf, thema fotograaf voor kleuters, kijk op kleuteridee.nl voor gratis downloads

Eerst stempelen de kinderen de tekst op de voorkant. Daarna worden alle foto’s erin geplakt.

Portfolio van de fotograaf 3, thema fotograaf voor kleuters, kijk op kleuteridee.nl voor gratis downloads  Portfolio van de fotograaf 5, thema fotograaf voor kleuters, kijk op kleuteridee.nl voor gratis downloads

Portfolio van de fotograaf 4, thema fotograaf voor kleuters, kijk op kleuteridee.nl voor gratis downloads

 

De kleuters als wildfotograaf

Zet een bak dierentuindieren buiten en geef de kinderen een camera. Je kunt ze ook een blok geven om onder de camera te zetten. Hierdoor krijgen ze scherpe foto’s. Leer ze inzoomen en uitzoomen. De kinderen zijn wildfotograaf. Ze zetten dieren in de perkjes van het plein. Ze letten op een mooie compositie en maken daar foto’s van. Er zijn veel kinderen die na drie kwartier nog steeds enthousiast bezig zijn!

Kleuters en wildfotografie 1, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme

Kleuters en wildfotografie 2, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme  Kleuters en wildfotografie 3, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme

Kleuters en wildfotografie 4, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme  Kleuters en wildfotografie 6, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme

Kleuters en wildfotografie 5, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme  Kleuters en wildfotografie 7, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme

Kleuters en wildfotografie 8, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme

 

Natuurfotografie voor kleuters

Leuk spel voor computer en tablet. De kinderen moeten proberen om de das op de foto te zetten.

Natuurfotografie voor kleuters met kleuters op digibord of computer op kleuteridee.nl, Kindergarten photography game for IBW or computer

 

Wildfotografie voor kleuters

In de safari stand krijgen de kinderen opdrachtjes over welke dieren ze op de foto moeten zetten en hoeveel. Dieren die midden op de foto staan geven de meeste punten. Dieren die meer naar de zijkant staan geven minder punten. Dieren die er half op staan geven geen punten. In de free mode stand zijn er geen opdrachten en kan het kind foto’s schieten van alle dieren.

Wildfotografie voor kleuters op computer of digibord, thema fotograaf, kleuteridee.nl, wildphotographer for digibord of IWB

 

App om foto’s te bewerken

Met de app ‘Face Changer 2’ in Android kunnen kleuters heel eenvoudig foto’s bewerken. De bewerkte foto’s geven grote pret. De kinderen kunnen allerlei kapsels, neuzen, oren, hoeden enz. aan hun foto toevoegen. Deze toevoegingen kunnen ze op de juiste maat slepen.

Kleuters bewerken hun foto met een app, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters bewerken hun foto met een app 2, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

Kleuters bewerken hun foto met een app 3, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.  Kleuters bewerken hun foto met een app 7, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.

App om foto's te bewerken met kleuters, kleuteridee.nl, thema 'de fotograaf'

App om foto's te bewerken met kleuters, kleuteridee.nl, thema fotograaf, Kindergarten Photgrapher theme.